Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

"Kontraseptif yöntemler"

Doç. Dr. Jule Eriç (2 ders saati)

İstenmeyen gebeliklerin önlenmesidir.Hormonal, cerrahi, mekanik ,doğal yöntemler mevcuttur.Hormonal kontraseptifler en popüler geri dönüşümlü yöntemler arasındadır.Progestin kompenenti oral kontraseptiflerin etkisini belirler ,Monofazik, difazik ve multifazik oks bulunur.OKS ler Hem hipofiz hem de hipotalamusa etkir ve gonadotropin salınımını azaltıp ovulasyonu engeller.Estrojen içeriği tromboz ayatlımnlık oluşturur. Over CA riskini azaltır.RİA lar 2. sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır. Levonorgestrel salan RIA lar tedavi ve kontrasepsiyon amaçlı kullanılabilirler.
Öğrenme hedefi: Kontraseptif yöntemleri, endikasyon ve kontendikasyonları bilir. Uygun danışmanlık verebilir.

Amenore Levonorgestrel salan RIA lar amenore yaparlar.Sadece prgesteron içeren kontraseptifler
Başağrısı Oral kontraseptifler migren tipi baş ağrısının artırır.
Bulantı-kusma Oral kontraseptiflerbulantı ve kusma yaparlar.
Hirsutizm Oral kontraseptifler prgestteron içeriğine bağlı olarak hirsutusmus yapar ya da azaltıliır.
Kilo artışı/fazlalığı Progeteron içeren kontraseptif yöntemler kilo artışına neden olabilirler.
Ödem Minerolokortikoid etkili olan progesteron içeren kontraseptif ler , neden olur
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) OKS lerde ara kanamalar olabilir.
Göğüs ağrısı Oral kontraseptifler koagülabiliteyi artırdıklarından emboli nedenli göğüs ağrısı yapar.