MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 19

"Sempatolitik ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Sempatolitik ilaçlar, adrenerjik reseptörleri veya nöronları bloke ederek efektör organlar üzerindeki sempatik tonusu azaltarak ve ortadan kaldırarak etki yapan ilaçlardır.
Öğrenme hedefi: Sempatolitik; adrenerjik reseptör blokörleri ve adrenerjik nöron blokörleri, ilaçların farmakolojik etkilerini, endikasyonlarını, kontrendikasyonlarını, yan etkilerini, ilaç etkileşmelerini ve preparatlarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Prazosin vbleri ilk doz senkopu yapabilir. Ergot alkaloidleri sıklıkla bulantı, kusma ve diyare yaparlar.Uzun süre kullanılmaları halinde ergotizm denilen kronik ergot zehirlenmesi gelişebilir. Başlıca belirtileri; ekstremitelerde uçlardan başlayan gangren (nekroz), baş dönmesi ve konfüzyon gibi SSS belirtileridir.β-reseptör blokajı glikojenolizi ve glukagon salınımını azaltır; insüline bağımlı diyabeti olanlarda propranolol kullanılırken glukoz konsantrasyonu iyi izlenmelidir. Propranolol astımlı hastalarda ölüme neden olabilecek kadar ağır bronkokonstriksiyon yapabilir. Propranololün metabolizmasını yavaşlatan simetidin, furosemid ve klorpromazin gibi ilaçlar antihipertansif etkisini artırabilirler. Verapamil ile birlikte kullanımı ciddi bradikardi, kalp yetmezliği, hipotansiyon ve iletim bozukluklarına neden olur. abetolol, ortostatik hipotansiyon ve baş dönmesi yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü