MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

Ders Oturumu 3

"Akut Apandisit ve Apendiks Hastalıkları"

Prof. Dr. Süleyman Şakir Tavlı (2 ders saati)

Ders özeti

Akut apandisit tanı ve tedavisi, apendiks malignitelerine yaklaşım, apandisitin emdikal ve cerrahi tedavisi
Öğrenme hedefi: Akut apandisit klinik bulguları tedavisi ve apendikse bağlı gelişen malin ve benign hastalıkların tanı ve tedavisinin öğrenilmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Apendikse bağlı gelişen enflmasyona sekonder sistemik vücut ısı artışı ile karakterize semptomdur. 37,5 derece ve üzeri anlamlı olareak kabul edilir.
Bel ve sırt ağrısı Renal kolik il akut apandisit klinik ayırıcı tanısı için önemli bir semptodur. Varlığında renal kolik lehine klinik değerlendirmede önemli bir bulgudur.
Bulantı-kusma Akut apandisit kliniğinin ilk semptomlarından ve patognomik özellikte olan başlıca bulgularından birisidir.
Halsizlik apandisite sekonder gelişen sistemik enflamsyona bağlı meydana gelen nadir bir bulgudur. Gecikmiş vakalarda sepsis halinde görülme ihtimali artmaktadır.
İştahsızlık Akut apandisit kliniğinde ilk bulgulardan birisi olup enflamasyona bağlı gis traktında meydana gelen yavaşlamaya bağlı oluşur.
Kilo kaybı apendiks malignitelerinde görülebilen kronik bir semptomdur.
Vajinal akıntı akut apandisit ile kadınlardaki pelvik enflamatuar ağrıının ayırıcı tanısı için sorgulanması gereken bir semptom olup varlığında akut apandisit kliniği ayırıcı tanısı yapmak için önemlidir. PID lehine kliniğin değerlendirilmesine yardımcı olan bir bulgudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü