Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Akut gastroenteritler"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (2 ders saati)

Akut gastroenterit, çocuk ölümleri arasında önemli bir yer işgal etmektedir. Tanı ve tedavisinde birinci basamak hekimlerinin dikkatli incelemeleri önemlidir. Akut gastroenterit aşılama ve el hijyeniyle büyük ölçüde engellenebilir bir hastalıktır.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri öğrencilerinin, akut gastroenteritin tanımını, tedavisini ve akut gastroenteritten korunmayı ifade edebilmesi amaçlanmıştır.

Bulantı-kusma Akut gastroenterit çoğunlukla bulantı kusma ishal semptomlarıyla kendisini gösterir.
Ateş Akut gastroenterit kliniğinde ateş sıklıkla karşılaşılan bir bulgudur.
Ağız kuruluğu Dehidratasyona bağlı olarak ağız kuruluğu görülebilir.
Anüri/Oligüri Üçüncü derece dehidratasyon ve şok varlığında anüri, olgüri görülebilir.
Diyare Akut gastroenterit çoğunlukla bulantı kusma ishal semptomlarıyla kendisini gösterir.
Karın ağrısı Akut gastroenterit karın ağrısının yaygın sebeplerinden bir tanesidir.
Kilo kaybı Dehidratasyon derecesi belirlenirken kilo kaybı oldukça hassas sonuçlar verir.