MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum 4-1 (JINE401)

Ders Oturumu 57

"Yüksek riskli gebelikler"

Dr. Öğr. Üy. Fatma Kılıç (2 ders saati)

Ders özeti

gebelik fizyolojik bir süreçtir.Eşlik eden komorbid hastalıklar,yaş,fetüse bağlı durumlar,kronik ilaç kullanımı,tekrarlayan gebelik kayıpları,kötü obstetrik öykü,madde bağımlılığı gibi durumlarda riskli gebelik söz konusudur.yüksek riskli gebelerin takibi multidisipliner olmalıdır.
Öğrenme hedefi: yüksek riskli gebelikleri tanımlayabilme ve takibinde dikkat edilecek hususlar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı preeklamptik riskli gebelerde baş ağrısı ve visüel semptomlar kliniğin progrese olduğunu gösteren bulgular olabilir.
Bilinç değişiklikleri preeklamptik riskli gebelerde tabloya kolvülsiyonların eklenmesi eklampsiye gidişi gösterir.kolvülsiyonlara bağlı bilinç değişikleri meydana gelebilir.
Büyüme-gelişme geriliği intrauterin büyüme gelişme geriliği olan riskli gebeliklerde tabloya çoğu kez oligohidramniyos eşlik eder.
Çarpıntı gebeliğin fizyolojik değişiklerine bağlı kalp tepe atımı artar.Ancak 100 ve üzeri istirahatte olan çarpıntının nedenleri mutlaka araştırılmalıdır.Olası hipertirodi tablosu veya kardiak aritmi tespit edilirse tedavi düzenlenmelidir.
Hipertansiyon gebelikte hipertansif hastalıklar riskli gebelikler olarak takibi gerektirmektedir.
Amenore sekonder amonere gebeliğin ilk bulgusudur.
Anüri/Oligüri preeklamptik gebeler riskli gebelik kategorisindedir.preeklampsi kliniği ağırlaştığı durumlarda böbrek fonsiyonları etkilenir ve oligüri görülür.
Bulantı-kusma gebeliğin erken döneminde görülen bulantı kusma çoğu kez 2.trimesterde kaybolur.Ancak dirençli bulantı kusmalarda ileri gebelik haftalarında da devam edebilir.riskli gebeliklerden çoğul gebelikler,preeklamptik gebelikler,gestasyonel trofoblastik hastalıkta bulantı kusma daha sık görülür.
Konvulsiyonlar preeklampsi kliniğine konvulsiyonların eklenmesi ile eklampsi oluşur.eklamptik nöbet tedavisi ile acil doğum planlanır.
Mikro‐makrosefali intrauterin tespit edilen mikrosefali veya makrosefali riskli gebelik uzmanı tarafından takip edilmesi gereken klinik durumlar
Tütün kullanımı gebelikte tütün kullanımı düşük,erken doğum tehditi,dekolman plasenta,enfeksiyonlar,intrauterin gelişme geriliği gibi durumlara neden olduğu için riskli gebelik olarak tanımlanmaktadır.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) gebelikte görülen vajinal kanamalarda gebelik haftasına göre erken gebelik haftalarında düşük tehditi,önlenemez düşük klinik olarak akla gelmekte iken son trimesterda dekolman plesenta ,plasenta invazyon anomalileri akla gelmektedir.
Abortus habitüel abortus 2 ve üzeri tekrarlayan düşük olarak tanımlanmaktadır.tekrarlayan düşüklerde detaylı jinekolojik muayene sonrası genetik incelemeler yapılmalıdır.
Anemi gebelik sürecinde gebe anemik olmasa bile 2.trimesterde demir preparatı takviyesi verilir.doğum sonu kanama riski olan gebelerde antenatal dönemde demir takviyesi çok önemlidir.
Çomak parmak Tirotoksikoz,konjenial kalp hastalıkları ,kronik akciğer hastalıkları gibi nedenlere bağlı gelişen çomak parmak; gebede fizik muayenede izlenirse genetik geçişli olmadığı takdirde takibinde kardiyak ve akciğer hastalıklarına bağlı riskli gebelikler açısından dikkatli olmalıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü