MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 39

"Febril konvülsiyon"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (1 ders saati)

Ders özeti

Febril Konvülsiyon Özet: Febril konvülsiyon, çocukluk çağının en sık görülen konvülsiyonudur. Basit ve komplike tip olmak üzere 2 alt tipi mevcuttur ve en sık görüleni basit febril konvülsiyondur. Konvülsiyonun acil tedavisinde ilk tercih antiepileptik Diazepamdır. Uzun süreli tedavide antiepileptik ilaçlar aralıklı (intermittan) yada sürekli (continu) olarak verilir.
Öğrenme hedefi: Öğrenim Hedefi: Febril konvülsiyon tanımı, tiplendirmesi, tanı ve ayrıcı tanıları, acil ve uzun dönem tedavi yaklaşımları

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bilinç değişiklikleri Febril konvülsiyon en sık olarak jeneralize nöbetler görülmektedir. Bu tür nöbetlerde bilinç kaybı olmaktadır.
Diyare Diyareye bağlı febril konvülsiyonlarda bazen arka arkaya küme tarzında günde 20-30 kez olabilen konvülsiyonlar görülebilmektedir.
Enkoprezis Febril konvülsiyon sırasında otonom sinir sistemi etkilenmesine bağlı olarak idrar ve gaita kaçırması olabilmektedir.
Enürezis Febril konvülsiyon sırasında otonom sinir sistemi etkilenmesine bağlı olarak idrar ve gaita kaçırması olabilmektedir.
Halsizlik Febril konvülsiyon sonrasında postiktal dönemde halsizlik olabilmektedir.
Konvulsiyonlar Febril konvülsiyon çocukluk çağının (1 ay-6 yaş) en sık görülen konvülsiyonudur.
Nöbet geçirme Konvülsiyon nöbet geçirme olarak da tabir edilebilmektedir.
Siyanoz Konvülsiyon sırasında siyanoz (morarma) görülebilmektedir.
Ateş Ateş (vücut ısısı 38Cnin üzeri) febril konvülsiyonu tanısı için gereklidir. Ateş kaynağı en sık olarak üst solunm yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Ateşin nasıl konvülsiyonu net olarak bilinmemekle birlikte salgılanan enflamatuvar ve anti-enflamatuvar sitonkinler arasındaki dengesizliğe bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü