MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 44

"Erişkinlerde bağışıklama"

Dr. Öğr. Üy. Mevlüt Hakan Göktepe (2 ders saati)

Ders özeti

Normal populasyonda çocukluk döneminde başlayıp devam eden aşılar veya riskli durumlarda yapılacak aşılar vardır. Aşılamaktaki amaç hastalıklardan korunma veya daha hafif atlatmaktır. Bazı aşılar aynı zamanda kansere sebeb olacak etkenlerdende korunmada faydalıdır. Canlı aşıların özellikle immünsuprese kişilerde uygulanmasında dikkate alınacak önemli hususlar vardır. Ayrıca seyahat planlaması yapan bireylerdede gideceği bölgenin özelliklerine göre yapılması gereken aşılar vardır. Aşılama ve/veya bağışıklama toplum sağlığı açısından çocuklarda olduğu gibi erişkinlerdede önem arz eder.
Öğrenme hedefi: Erişkin yaş gurubunda normal populasyona ve risk gruplarına göre hangi aşıların yapılacağını ve aşı takviminin bilinmesi hedeflenir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Aşılara bağlı aşı yerinde kızarıklık, şişlik, ısı artışı lokal yan etkilerle birlikte tüm vücutta döküntüler ve nadiren de olsa anaflaksi, santral sinir sistemi patolojileri, hematoljik bozukluklar gibi sistemik yan etkiler görülebilir.
Ateş Aşılama sonrasında grip benzeri durum olarak ateş görülebilir.
Halsizlik Aşılama sonrasında grip benzeri durum olarak halsizlik görülebilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Aşılama sonrasında grip benzeri durum olarak hafif kas ağrıları görülebilir.
Kaşıntı Aşı bölgesinde kızarıklık ve kaşıntı görülebilir.
Lenfadenopati Bazı aşılarda komşu lenf nodlarında büyüme görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü