MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-5 (ICHA305)

Ders Oturumu 11

"(Gastro) Karın muayenesi"

Doç. Dr. Muharrem Keskin (1 ders saati)

Ders özeti

Karın muayenesi hem medikal patolojilerin hem de cerrahi gerektirecek akut patolojilerin tespiti ve ayırıcı tanısı için en önemli tıbbi enstrumandır. Yeterli ve detaylı tıbbi anamnez sonrası fizik muayennin en önemli bileşenlerinden biri karın muayenesidir. Özellikle Gastroenteroloji pratiğinde, karın muayenesi en önemli tanı araçlarından biridir.
Öğrenme hedefi: Dahili karın muyenesini detaylarıyla teorik olarak öğrenme.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispepsi Dispepsi varlığı ve karın muayenesinde epigastrik ağrı ve hassasiyet saptanması gastroduodenal ülser bakımından ayırıcı tanıyı gerektirir.
Diyare Karın muayenesinde hiperaktif bağırsak seslerine eşlik eden diyare varlığı gastroenteritler, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ve malabsorbsiyon sendromlarını akla getirmelidir.
Hepatomegali Karın muayenesinde hepatomegali saptanması Budd-Chiari, akut hepatit, kardiak siroz, depo hastalıkları, amiloidozis, konjestif hepatit ve infiltratif hastalıkları akla getirmelidir.
Karında şişkinlik Karın muayenesinde karında kitle saptanması öncelikle solid malign hastalıkların ayırıcı tanısının yapılmasını gerektirir.
Kolik ağrılar (renal, bilier, intestinal) Karın muayenesinde sağ üst kadranda hassasiyet veya ağrı saptanması ve kolik ağrı varlığı hepatobiliyer hastalıkların ayırıcı tanısının yapılmasını gerektirir.
Melena‐hematemez Karın muayenesinin bir parçası olan rektal muayenede melena saptanması Üst GİS kanaması bakımından ayırıcı tanı yapılmasını gerektirir.
Sarılık Karın muayenesinde ciltte sarılık saptanması kolestaz ayırıcı tanısının yapılmasını gerektirir.
Splenomegali Karın muayenesinde splenomegali saptanması başta portal hipertansiyon olmak üzere infiltratif hastalıklar, depo hastalıkları ve lenfoma gibi malign hastalıkların ayırıcı tanısını gerektirir.
Bulantı-kusma Karın muayenesinde hassasiyet, rebound saptanması ve bulantı-kusma yakınmaları öncelikle ileus ve perforasyon gibi akut batın nedenlerinin saptanması bakımından hayati önem arz eder.
Abdominal distansiyon Karın muayenesinde distansiyon saptanması öncelikle ileus ve perforasyon gibi akut batın nedenlerinin saptanması bakımından hayati önem arz eder.
Ateş Karın muayenesinde asit saptanması ve ateş varlığı öncelikle peritonit ayırıcı tanısının yapılmasını gerektirir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü