MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 1

"Antitussif ilaçlar, Ekspektoranlar, Mukolitik ve Surfaktanlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

Öksürük refleksini santral veya periferik etkileriyle inhibe eden ilaçlara antitüsif ilaçlar denir. Öksürüğü şiddet ve sıklık bakımından azaltırlar. Opioidler ve diğer ilaçlar ( nonopioidler) şeklinde iki gruba ayrılırlar. Ekspektoran ilaçlar, ağız yolundan uygulanan ve solunum yollarında birikmiş balgamı sulandırıp öksürükle dışarı atılmasını kolaylaştıran ilaçlardır; mukokinetik da denir. Mukolitikler, mukus içindeki mukoproteinlerin yapısını bozan, balgamın viskozitesini düşüren ve su haline getiren ilaçlardır. Surfaktan, preterm yenidoğanda respiratuar distres sendromu tedavisi için geliştirilmiş ilk spesifik ilaçtır. Halen standart tedaviyi oluşturmaktadır. Beraktant (BE), poraktant alfa (PA) ve kalfaktant sıklıkla kullanılan doğal surfaktanlardır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Antitusif, ekspektoran, mukolitik ve surfaktan ilaçların etki mekanizmalarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontendikasyonlarını ve olası ilaç/besin etkileşmelerini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Konstipasyon, sedasyon ve uyuşukluk hali kodeinin sık görülen yan tesirleridir. Dionin, hafif uyuşukluk, bulantı ve baş dönmesi yapabilir.Klofedianol hidroklorür, bulantı ve uyuşukluk yapabilir. Karbetapentan sitrat, uyuşukluk, baş dönmesi, uykusuzluk ve bulantı yapabilir. Noskapin ile tedavide bulantı, hafif periferal ödem, kulak çınlaması, baş dönmesi görülebilir.İpekanın kardiyotoksik etki potansiyeli vardır; Atriyum fibrilasyonu ve iletim bozuklukları yapabilir. Gliseril gayakolat, bulantı, kusma ve uyuşukluğa neden olabilir. Bromheksin, mide- barsak kanalının mukusunu da bozarak mukozada ülser oluşturabilir. N-asetilsistein, bulantı, kusma, bronkospazm yapabilir.Karboksimetil sistein, seyrek olarak bulantı, baş ağrısı, mide bozukluğu, diyare yapabilir.Surfaktanlar, geçici bradikardi yapabilirler, en sık yan etki konstipasyondur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü