MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 7

"Diğer Beta Laktam antibiyotikler"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Aztreonam tedaviye ilk ve tek giren monobaktamdır. Gram-negatif bakterilerin ürettiği beta-laktamazların çoğuna karşı ileri derecede dayanıklıdır, dar spektrumludur. Karbapenemler, mevcut beta-laktam antibiyotiklerin en geniş spektrumlusudurlar. Parenteral kullanılırlar.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Monobaktamların ve Karbapenemlerin etki mekanizmasını, ilaçları, etki spektrumlarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan tesirlerini, kontrendikasyonlarını ve ilaç/besin etkileşmelerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Aztreonam, ciltte döküntü, bulantı ve kusma, diyare ve i.v. infüzyon yerinde lokal reaksiyon yapabilir.İmipenem bulantı, kusma ve diyare yapabilir. Seyrek de olsa myoklonus ve konvülsiyon yapabilir. Özellikle altta yatan santral sinir sistemi hastalığı ve/veya renal yetmezliği olan ve doz ayarlaması yapılmamış hastalarda konvülsiyon ciddi yan tesirdir.İmipenem ve probenesidin birlikte uygulanmaları halinde, imipenemin plazma düzeyi ve plazma yarı ömründe artış ortaya çıktığından, birlikte önerilmemektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü