MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 160

"Göğüs ağrısı"

Doç. Dr. Fatih Şap (1 ders saati)

Ders özeti

GÖğüs ağrısı; Göğüs kafesi üzerinde hissedilen ağrı ve rahatsızlık hissi olarak tarif edilir. Çocuk kalp uzmanına gönderilen hastalar arasında ikinci sıklıktadır. Ancak çocukluk çağında kalbe bağlı göğüs ağrısı çok nadirdir (%2-5). Daha ziyade, göğüs ağrısının en sık üç nedeni(%45-65): Kostokondrit, göğüs kafesi sorunları (travma, kas gerilmesi) ve respiratuvar hastalıklardır (özellikle öksürüklü). Tanıda esas olan iyi bir öykü (Şikayetlerin başlama zamanı, Ağrıyı artıran veya hafifleten faktörler, Geçirilmiş kalp hastalığı veya ameliyatları, Ciddi tıbbi problemlerin [diabetes mellitus, astım, Kawasaki, lupus, anemi, Marfan sendromu), Soygeçmiş: Astım, sickle cell hastalığı, ailevi kalp hastalıkları (IHSS, MVP), erken ani ölüm olayları, Ateş, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, gece terlemesi, senkop, çarpıntı gibi şikayetler, Kokain, tütün, oral kontraseptif gibi ilaçlar, Psikososyal stres faktörleri, Çocuğun işi ve katıldığı sportif faaliyetler, Ağrının yemekle ve vücut pozisyonları ile ilişkisi] sorgulanması ve dikkatli bir fizik muayene yapılması önemlidir. Bunlarda herhangi bir bulgumuz yoksa aileye bu durumun masum olduğunu anlatabiliriz, ancak öykü ve muayenede patolojik bir bulgumuz varsa o sisteme yönelik araştırmalarımızı derinleştirip tanı konulmaya çalışılmalı ve tedavi edilmelidir.
Öğrenme hedefi: Çocukluk çağı göğüs ağrısında ayırıcı tanı yapıp acil durumla acil olmayan durumu ayırabilmesi, sebepleri hakkında bilgi sahibi olması ve aileye/hastaya öneride bulunabilmesi hedeflenmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Solunum yolu hastalıkları (Pnömoni, astım vb) göğüs ağrısına sebep olabilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Konjenital kalp hastalıkları (ciddi aort ve pulmoner stenozu, mitral kapak prolapsusu, koroner anomaliler, eisenmenges sendromu vb.) kalbe bağlı göğüs ağrısı yapabilir.
Göğüs ağrısı Çocuklarda kalp ve kalp dışı nedenli göğüs ağrısı görülebilir, ancak kalbe bağlı nedenler diğer nedenlerin yanında çok nadirdir.
Hemoptizi Bu semptom sonlunum yolu hastalığını gösterir. Solunum yolu hastalıklarına bağlı göğüs ağrısı olabilir.
Hışıltılı solunum ("wheezing") Bu semptom sonlunum yolu hastalığını ve ağır kalp yetersizliklerine işaret edebilir, ve bunlara bağlı göğüs ağrısı olabilir.
Kalpte üfürüm Ciddi konjenital ve/veya edinsel kalp hastalıklarında üfürüm duyulur ve bu hastalıklar göğüs ağrısı yapabilir.
Karın ağrısı Özellikle üst batındaki hadiselerde yansıyan şeklinde göğüs ağrısı da hissedilebilir.
Korozif madde maruziyeti Koroziv madde maruziyeti özofagus yanıklarına sebep olacağı için göğüs ağrısı yapabilir.
Melena‐hematemez Bu semptom/bulgular GIS hastalığını düşündürmektedir. GIS hastalıklarına bağlı göğüs ağrısı görülebilir.
Meme ağrısı Memede kitle, kist veya normal puberte gelişimi sırasında mastalji ve göğüs ağrısı hissedilebilir.
Memede kitle Memede kitle göğüs ağrısına neden olabilir.
Ödem Ciddi kalp yetersizliklerine (KY) bağlı ödem görülebilir. Ciddi KY olan olgularda kardiyak nedenli göğüs ağrısı olabilir.
Öksürük Öksürük solunum yolu hastalıklarının (Pnömoni, astım vb) bir semptomudur. Bu hastalıklar göğüs ağrısına sebep olabilir.
Senkop Ciddi kalp defektleri ve ciddi kalp ritim sorunları olgularda göğüs ağrısı ve senkop eşlik edebilir.
Siyanoz Eisenmenger olgularında çeşitli derecede siyanoz görülür ve bu olgularda göğüs ağrısıyla karşılaşılabilir.
Tütün kullanımı Tütün kullanımı öksürük ve göğüs ağrısı insidansını artırır. İskemik göğüs ağrısı sigara içenlerde daha sık rastlanmaktadır.
Ağız kokusu Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) göğüs ağrısı yapabilir, aynı zamnda bu hastalık ağız kokusuna da sebep olur.
Çarpıntı Kalpte ritim bozuklukları (SVT, VT, ektopik atımlar) çarpıntı ve göğüs ağrısına sebep olabilir
Disfaji Özofagus problemleri (GIS kaynaklı) göğüs ağrısına sebep olabilir.
Dispepsi Özofagus problemleri (GIS kaynaklı) göğüs ağrısına sebep olabilir.
Yabancı cisim (yutma/aspirasyon/kulak/burun) Özofagusta yabancı cisim gerilme ve spasma neden olarak göğüs ağrısı yapabilir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Kas iskelet sistemine bağlı göğüs ağrısı (Kostokondrit, Tietze sendromu, Slipping rib sendromu, Prekordiyal catch sendromu, Hipersensitif ksifoid sendromu, Göğüs kafesi travması (ağır travmalar), Travmatik adale ağrısı (hafif travmalar), Fibromiyalji, Kemik metastazları, Sternotomiye bağlı göğüs ağrısı, Göğüs deformiteleri) çocukluk çağında sık karşılaşılmaktadır.
Anksiyete Anksiyete hastaları göğüste ağrı ve daralma hissedebilir. Bunun nedeni "Anksiyete ve panikte ortaya çıkan otonomik ve hormonal değişikliklerin özofagus ve kalp fonksiyonlarını etkilemesidir. Psikiyatrik bozukluk sonucunda, normal vücut fonkiyonlarının veya hafif hastalıkların abartılı olarak algılanabilir. Göğüs ağrısı, anksiyete ve panik hastalığına neden olarak ağrının daha şiddetli ve uzun süre hissedilmesine neden olabilir"
Panik atağı Panik atağı hastaları göğüste ağrı ve daralma hissedebilir. Bunun nedeni "Anksiyete ve panikte ortaya çıkan otonomik ve hormonal değişikliklerin özofagus ve kalp fonksiyonlarını etkilemesi, Psikiyatrik bozukluk sonucunda, normal vücut fonkiyonlarının veya hafif hastalıkların abartılı olarak algılanmasıdır. Ve ayrıca Göğüs ağrısı, anksiyete ve panik hastalığına neden olarak ağrının daha şiddetli ve uzun süre hissedilmesine neden olabilir"

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü