MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Enfeksiyon Hastalıkları 5-1 (ENFH501)

Ders Oturumu 10

"Tetanoz"

Doç. Dr. İbrahim Erayman (1 ders saati)

Ders özeti

C.tetani Gram pozitif sporlu,anaerob patojenlerdir, doğada saprofit olan bu patojenler özellikle deri bütünlüğü bozulan yaralanmalar sonrası toprakla kontaminasyon sonrası hipoksik ortamda vegetatif forma dönüşerek infeksiyona neden olurlar.Tetanospazmin ve tetanolizin metalloproteaz özellikte hastalıkta rol oynayan toksinlerdir. Özellikle tetanospazmin hastalık için özgün olan kontrolsüz kasılmalardan sorumlu ana toksindir.Toksin aracılı GABA ve Glisinin inaktivasyonu ile ortaya çıkan bir nörotoksikozdur.Buna eklenen otonomik disfonksiyonla hastalık dahada ağırlaşır.Alaycı gülüş belirtisi(risus sardonicus), çenenin kitlenmsi(trismus) ve çizgili kasların kontrolsüz kasılmaları hastanın temel kliniğini oluşturur.Tanı klinik belirtilerle konur.Tetanozlu hasta izole bir odada takip edilirken antispastik tedavi, yara debritmanı ve metronidazol tedavisi dehal başlanır.Hastaya aşı ve spesifik tetanoz immünglobulini verilir (İmmünoterapi).Yaralanmalarla gelen tüm hastalar tetanoz bağışıklaması sorgulanarak aşı ve spesifik immünglobulin açısından mutlaka değerlendirilmelidir (İmmünoproflaksi).
Öğrenme hedefi: Tetanoz hastalığının patogenez, tanı, komplikasyon ve tedavi yönetimini ; immünoproflaksiyi öğrenmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Asfiksi Nöbet sırasında hasta aspire ederek asfiksiye girer
Ateş Pnömoni, sepsis gibi komplikasyonlarla olur
Çarpıntı Otonomik disfonksiyonla ortaya çıkar
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) hastalık seyrinde sık belirtilerdendir
Tetani Hastalığın patogonomik klinik belirtisidir.
İdrar retansiyonu Otonomik disfonksiyonla ilişkilidir ve sonuçta üriner sistem infeksiyonu olur

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü