MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 1-4 (FZYO104)

Ders Oturumu 100

"Hücre zarı fizyolojisi, Membrandan geçişler"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Hücre zarı başta protein yapılar olmak üzere çift katlı lipit tabakadan oluşmuştur. Lipitlerin ana maddesi hem hidrofilik hem de hidrofobik bölgeler içeren amfipatik koleküller olan fosfolipitlerdir. Mebrandaki integral proteinler suyun ve suda çözünen moleküllerin difüzyonunu sağlayan iyon kanallarını oluştururken, bazıları da taşıyıcı protein ve reseptör gibi özelliklere sahiptir. basit difüzyon konsantrasyon gradiyenti sonucu maddelerin zardan taşınmasıyken, kolaylaştırılmış difüzyonda bu konsantrasyon farkı sonucu taşıyıcı bir proteinle madde difüzyonu sağlanır. Primer aktif taşımanın en önemli örneği, 3 sodyumu hücre dışına ve 2 potasyumu hücre içine ATP harcayarak taşıyan sodyum potasyum pompasıdır. Sekonder aktif taşımada ise primer aktif taşımayla sağlanan sodyum gradienti sayesinde, Na transportuyla birlikte glikoz, aminoaitler, kalsiyum ve hidrojen hücre içine veya hücre dışına taşınmaktadır.
Öğrenme hedefi: Sitoplazma zarını oluşturan protein, lipit ve karbonhidrat yapılarını tanır, zardan difüzyon ve aktif taşıma mekanizmalarını örneklerle açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü