MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-4 (PATO304)

Ders Oturumu 100

"Lösemiler, myeloproliferatif hastalıklar, Lenfoproliferatif hastalıklar"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

Ders özeti

Lösemi; kemik iliğinin yaygın tutulumu ile ortaya çıkan genellikle periferik kanda çok sayıda tümör hücresinin bulunduğu hematopoietik hücre orjinli neoplastik gelişimdir. Başlıca akut ve kronik formda olmasına, myeloid ve lenfoid hücre orjinine göre gruplandırılır. Myeloproliferatif hastalıklar kök hücrelerin klonal neoplastik proliferasyonundan kaynaklanan kronik seyirli hastalıklardır. Lenfoma belirgin doku kitleleri ile ortaya çıkan lenfoid neoplastik proliferasyonlardır.
Öğrenme hedefi: Kemik iliğinin myeloid ve lenfoid hücrelerinden gelişen patolojik durumlarını, fonksiyonel sonuçlarını, lenf nodlarının reaktif ve neoplastik lezyonlarını, fonksiyonel sonuçlarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Multipl myelomda böbrek tutulumu gelişebilir (myelom nefrozu).
Ateş Lösemide kemik iliğinin baskılanması ile matür lökositlerin azalmasına bağlı enfeksiyonlar gelişebilir. Lenfoma kliniğinde ateş gelişebilir.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Merkezi sinir sisteminde lenfoma tutulumu görülebilir.
Boğaz ağrısı Kronik lenfositik lösemide hipogamaglobulinemi görülür. Buna bağlı bakteriyel enfeksiyonlara eğilim artar.
Bulantı-kusma Lösemide meningeal yayılım sonucu baş ağrısı, kusma ve sinir felçleri gelişebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Lösemide kemik iliğinin baskılanması ile trombositopeniye bağlı kanamalar sonucu peteşiler, ekimozlar, burun kanaması, diş eti kanaması görülebilir.
Halsizlik Lösemilerde hekime başvuru nedenleri arasındadır. Normal kemik iliği fonksiyonlarının bozulmasına bağlı anemi ilişkilidir.
Karın ağrısı Kronik myelojen lösemide ilk semptom ileri derecede splenomegaliye bağlı karında rahatsızlık hissi olabilir.
Karında şişkinlik Diffüz büyük B hücreli lenfoma gastrointestinal sistemi tutabilir.
Kaşıntı Polisitemi verada artmış oranda bazofillerden histamin salınımı nedeniyle şiddetli kaşıntılar görülebilir.
Kilo kaybı Lenfoma kliniğinde ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, kaşıntı görülebilir.
Lenfadenopati Enfeksiyonlar, nonmikrobiyal ajanlar, yabancı antijenlere karşı gelişen immün yanıt, lenfomalar, metastatik durumlar lenf nodlarının büyümesine neden olabilir
Splenomegali Akut lösemilerde lösemik hücrelerin yayılımı sonucu lenfadenopatiler, splenomegali, hepatomegali gelişir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Lösemide kemik iliği mesafesinin genişleyerek subperiosteumu infiltre etmesi kemik ağrılarına yol açabilir. Multipl myelomda da iskelet sisteminde gelişen litik lezyonlar nedeniyle kemik ağrıları, patolojik kırıklar gelişebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü