MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-4 (FZYO204)

Ders Oturumu 15

"Vücut Sıcaklığının Düzenlenmesi"

Dr. Öğr. Üy. Faik Özdengül (1 ders saati)

Ders özeti

Isı: Enerji şeklidir. Oluşur ve iletilir. Sıcaklık ise Herhangi bir zamanda herhangi bir yerin sahip olduğu ısıyı belirtir. Durumu ifade eder. Vücut ısısı gün içinde sirkadiyen değişiklikler gösterir. Sabahları en düşük, ikindi ve akşama doğru en yüksek seviyelere çıkar. Termoregülasyon mekanizmaları 3 grupta incelenir. Isı yapımını düzenleyen mekanizmalar, Isı kaybını düzenleyen mekanizmalar, Isı korunmasını düzenleyen mekanizmalar. Vücutta üretilen ısının çoğu derin organlarda oluşur. (KC, beyin, kalp ve egzersiz sırasında iskelet kası)Isı, derin organ/dokulardan deriye taşınır …hava ve çevreye aktarılır. Anterior hipotalamustaki preoptik alan ısı düzenlenmesi ile ilgilidir. Posterior hipotalamik alan ise temperatürle ilgili duysal sinyallerin entegre edildiği alandır.
Öğrenme hedefi: Sıcaklık, Isı Kaybı, Isının Düzenlenmesi, Sıcak Çarpması ve Donma ile ilgili tanımlama ve mekanizmaları kavrar

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Hipotalamustaki ayar noktası ile ilgilidir. Pirojenler bu ayardan sorumludur.
Hipotermi/Hipertermi Isı düzenlenmesi sorunudur.
Donma Vücut ısısının düzenlenmesi çevresel şartlara uyumlanamadığında aşırı soğukta ortaya çıkar.
Ödem Özellikle yanıklarda ve donma halinde bül şeklinde ortaya çıkabilmektedir

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü