MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göğüs Hastalıkları 5-1 (GOGS501)

Ders Oturumu 15

"Hemoptizide tanı ve tedavi yaklaşımı"

Doç. Dr. Celalettin Korkmaz (1 ders saati)

Ders özeti

Hemoptizi; trakeabronşiyal sistem veya akciğer kaynaklı kan ekspekterasyonudur. Hemoptizilerin %3-10'u masif olur. Masif hemoptizide uygun tedavi edilmeyen olgularda, mortalite %50 civarındadır. Bu nedenle erken tanı ve uygun tedavi çok önemlidir. Elli civarında hemoptizi nedeni vardır. Tanıya giden yolda en önemli basamak ayrıntılı bir anamnez almak olup fizik muayene, laboratuavar, görüntüleme yöntemleriyle kesin tanıya gidilir. Hastanın klinik durumuna göre medikal, girişimsel yada cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
Öğrenme hedefi: Hemoptizinin tanısı, nedenleri, masif veya non masif hemoptizili hastaya yaklaşım, medikal, girişimsel ve cerrahi tedavi yöntemlerinin öğrenilmesidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Asfiksi Masif hemoptizili hastada ölüm kan kaybından değil asfiksiden kaynaklanır.
Ateş hemoptizili hastada ateş yüksekliği tüberküloz başta olmak üzere enfeksiyöz sebepleri akla getirir.
Kilo kaybı Kilo kaybının eşlik ettiği hemoptizi akciğer kanseri yada akciğer tüberkülozunun bulgusu olabilir.
Siyanoz Hemoptizili hastada siyanozun varlığı hemodinamik bozukluk ve asfiksinin işareti olabildiğinden hasta yoğun bakım ünitesine alınarak gerekirse hızlıca entübe edilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü