MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 200

"Isırık ve yaralanma profilaksisi"

Doç. Dr. Özge Metin Akcan (1 ders saati)

Ders özeti

Kuduz insanlık tarihinin bilinen en eski hastalıklarından birisidir. Gelişmekte olan ülklerde en önemli aracı köpeklerdir.Erken ve uygun temas sonrası profilaksi %100 etkindir. Hastalık geliştikten sonra uygulanan tedavilerin etkisi yoktur. Tetanozdan korunmak için yaranın kirli veya temiz oluşuna ayrıca daha önceki aşılama durumuna göre aşı planı yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı dönem 4 öğrencilerine ısırılma ile veya herhangi bir nedenle yaralanma ile başvuran çocukta ilk müdahele ve sonraki adımlarda neler yapılacağını öğretmektir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Agresyon (sinirlilik) Kuduz evreleri: 1- prodromal dönem 2- saldırgan dönem 3- paralitik dönem olarak ayrılır. Saldırgan dönemde agresyon görülür.
Öfke ve saldırganlık Kuduz evreleri: 1- prodromal dönem 2- saldırgan dönem 3- paralitik dönem olarak ayrılır. Saldırgan dönemde agresyon,öfke, saldırganlık görülür.
Parezi, paralizi Kuduz hastalığın 3. evresinde paralizi görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü