MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 82

"Sinir Kas Hastalıkları"

Prof. Dr. Ahmet Sami Güven (4 ders saati)

Ders özeti

Sinir-Kas Hastalıkları çok geniş bir hastalık grubudur. Ön boynuzdaki 2.motor ve bundan sonraki kas-sinir kavşağına kadar olan periferik sinirler, kas-sinir kavşağı ve kas hastalıkları olarak sınıflandırılmaktadır. En sık görülen hastalıkları Spinal Musküler Atrofi, Herediter sensorimotor nöropatiler (Charcot-Marie Tooth hastalığı), Guillane-Barre sendromu, Myastenia gravis, Duchenne-Musküler Distrofidir. Hastalıkların tedavileri hastalığa göre değişmektedir. uzun süreli izlemlerde çeşitli ortopedik problemler eşlik edebilmekltedir.
Öğrenme hedefi: Öğrenim Hedefi: Sinir kas hastlaıklarından en sık görülenlerin tanısı, eşlik eden somptom ve bulguları, ayrıcı tanısı, tedavisi ve izlemi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bel ve sırt ağrısı Guillaine-Barre sendromunda kök tutulumuna (radikslerin) bağlı bel ve sırt ağrısı olmaktadır (Bu hastalığın en sık başvuru şikayetidir)
Çift görme Myastenia graviste göz kapağı düşüklüğü ve strabismusa bağlı olarak çift görme görülmektedir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Kas hastalıklarında özellikle de Duchenne Musküler distrofide proksimal kasların tutulumna bağlı Gowers belirtisi, paytak paytak yürüme, sık sık düşmeler görülmektedir. Periferik sinir hastalıklarında ise distal kaslarda güçsüzlük ön plandadır, pes kavus, dengesiz yürüme, sık sık düşmeler görülebilmektedir.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Konjenital musküler distrofilerde doğuştan eklem hareket ksıtlılığı görülmektedir (Artrogripozis multipleks). Bu durum anne karnındayken kasların güçsüz olması ile ilişkilidir.
İnmemiş testis Kas hastalıklarında testisin aşağı inmesini sağlayan kasın güçsüzlüğüne bağlı olarak inmemiş testis gelişmektedir.
Kas güçsüzlüğü Kas hastalıklarında proksimal kaslarda, periferik sinir hastalıklarında ise distal kaslarda güçsüzlük olmaktadır.
Parestezi Periferik sinirlerde periferik sinir tutulumuna bağlı paresteziler görülür
Pitozis Mysatenia graviste kas-snir kavşağında Ach Reseptörlerine karşı antikor oluştuğundan dolayı tek taraflı pitoz görülebilmektedir.
Saç dökülmesi Myotonik distrofilerde saç dökülmesi (alopesi) gelişebilmektedir
Tekrarlayıan düşmeler Periferik nöropatilerde periferik sinir etkilenimine bağlı sık düşmeler görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü