MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 12

"Makrolid ve Linkozamidler"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

MLS antibiyotikler, Gram pozitif bakterilerin çoğuna karşı etkili olmaları, toksisitelerinin düşük olması ve önemli bir takım patojenler ile aralarında rezistans sorununun bulunmaması nedenleriyle klinik olarak oldukça yararlı bir antibiyotik grubudur.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Makrolid, Linkozamid ve Streptogramin (MLS) antibiyotikler ile Linezolidin etki mekanizmasını, etki spektrumunu, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan tesirlerini, kontrendikasyonlarını ve ilaç/besin etkileşmelerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Eritromisin ve türevleri, bulantı, kusma ve diyare gibi Gİ dayanıksızlık reaksiyonları ve iştahsızlığa neden olabilirler. EKGde QT intervalini uzatabilir, yavaş infüze edilmeli ve intravenöz verildiğinde QT intervalleri monitörize edilmelidir. Eritromisin ‘in en ciddi yan tesiri, nadiren oluşan kolestatik hepatit‘tir. Daha çok estolat esteri ile görülür. Eritromisin, klaritromisin ve telitromisin ve K/D, karaciğerde CYP3A4 enzimini inhibe ederek siklosporin, varfarin, karbamazepin, fenitoin, terfenadinin metabolizmasını yavaşlatıp kan düzeylerini yükseltir. Makrolidler ve telitromisin, vazokonstriktör ergot alkaloidleri ile birlikte uygulandığında, muhtemelen ekstremitelerin nekrozunun eşlik ettiği, şiddetli vazokonstriksiyon (ergotizm) yapabilirler. Makrolidlerin bağlanma yerleri kloramfenikol ve linkozamidler ile çakıştığı için; 50S ribozomal bağlanma bölgesi için yarışıp birbirlerinin antibakteriyel etkinliklerini kompetisyonla bloke ederler, bu üç grup antibiyotiğin birlikte kullanılmamaları gerekir. Telitromisin ile, diyare,  bulantı, kusma, gastrointestinal ağrı, flatulans, karaciğer enzimlerinde artış, sersemlik hissi, baş ağrısı, tat almada bozukluk, döküntü, ürtiker, yüzde kızarıklık, bulanık görme, çok nadiren psödomembranöz kolit,  kas krampları görülebilir. Linkozamidlerin en ciddi yan tesirleri Clostridium difficile ’nin salgıladığı toksinler tarafından oluşturulan antibiyotiğe bağlı psödomembranöz kolit (ABPK) ’dır. Streptograminler miyalji, artralji, bulantı, kusma, diyare, kabızlık, cilt döküntüsü ve kaşıntı yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü