Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"İntrauterin büyüme geriliği"

Prof. Dr. Hüseyin Altunhan (1 ders saati)

İntrauterin büyüme geriliği, yenidoğan bebeklerde oldukça sık görülen bir sorundur. Ayrıca önemli bir hastaneye yatış nedenidir. İntrauterin büyüme geriliği çoğunlukla ya annenin veya bebeğin kimi hastalıklarından dolayı meydana gelir. Bu nedenler gebeliğin erken döneminde oluşursa bebekte genellikle simetrik büyüme geriliğine neden olurken, geç dönemde oluşan sorunlar ise asimetrik büyüme geriliğine neden olur.
Öğrenme hedefi: Bu dersin amacı, Dönem 4 öğrencilerinin İntrauterin büyüme geriliği olan yenidoğan bebekleri tanıması, tanımlaması ve gereken acil müdahaleleri yapabilme usul ve becerilerini öğretmektir.

Asfiksi İntrauterin büyüme geriliği olan bebeklerde asifiksi sık görülrn bir sorun olup, doğum sonrası oluşabilecek asifiksi açısından hazırlıklı olunmalıdır.
Doğuştan yapısal anomaliler Özellikle simetrik İntrauterin büyüme geriliği olan bebeklerde konjenitel anomalileri sık görülebileceği bilinmelidir
Emme güçlüğü İntrauterin büyüme geriliği olan bebeklerde emme güçlüğü sık görülen bir problem olduğundan bu bebekleri beslenmesi bu nedenle yakından takip edilmelidir
Hipotermi/Hipertermi İntrauterin büyüme geriliği olan bebekler hipotermiye özellikle yatkın oldukları için, hpotermiden korunma amacıyla gerekli özen gösterilmeli
Tütün kullanımı Annenin hamilelikte sigara kullanması bebekte İntrauterin büyüme geriliği sebepleri arasındadır
Abortus İntrauterin büyüme geriliği, önemli bir düşük nedenidir.