Fizyoloji 2-2 (FZYO202)

"Amin grubu nörotransmitterler, nöromodülatörler, nöropeptidler ve gaz nörotransmitterler"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Katekolaminler, tüm beyinin ve zihinsel durumun aktivitesinin sürekliliği ve uyanık kalması,bilinç, duygudurum, motivasyon, dikkat, hareket, kan basıncı gibi işlevlerle ilgilidir. Beyin sapındaki rafe nükleusta yer alan serotonerjik nöronlar MSS'nin birçok bölgesine projeksiyon yaparak, zihinsel uyanıklık yanında besin alımı, motor davranışlar, üreme işlevleri ve kişinin ruh halinin düzenlenmesi gibi işlevlerde rol oynar. Yüksek freaknslı uyarılara yanıt olarak salgılanan nöropeptitler metabotropik reseptörleri aracılığıyla uzun süreli postsinaptik etkiler meydana getirirler. Nitrik oksit lipofilik özelliğiyle atipik bir nörotransmitter olarak uzun sireli belleğin oluşması gibi fonksiyonlarda etkilidir.
Öğrenme hedefi: Farklı türlerdeki nörotransmitter ve nöromodülatörlerin sinyal iletim mekanizmalarını açıklar.

Kronik ağrı Serotonin ağrı mekanizmalarında rol oynar.
Tremor Nigrostriyatal yolaktaki dopaminerjik aktivitenin azalması nedeniyle ortaya çıkan Parkinson hastalığı belirgin olarak tremora yol açar.