MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 100

"Immünohistokimya"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

Ders özeti

İmmünohistokimya hücrelerin yapısal elemanlarını veya kimyasal reaksiyonlarını enzimatik yöntemle belirlemek için kullanılan immünolojiden yararlanılan yöntemdir. Tümörlerin tiplendirilmesi, köken aldığı dokunun, ürettiği normal veya anormal ürünlerin belirlenmesinde, tedaviye yönelikb belirteçlerin tespitinde, tümör gelişiminde rol alan bazı mutasyonların saptanmasında, klinik seyri belirleyecek bazı prognostik bilgilerin edinilmesinde, immünopatolojik hastalıkların tanınmasında, bazı enfeksiyon etkenlerinin tanınmasında kullanılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Patolojik inceleme süreçlerinden biri olan immünohistokimyanın temel özelliğini, patolojik açıdan kullanım amaçlarını, değerlendirmede başlıca prensipleri bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı Kafa içi yer kaplayan lezyonlarda GFAP pozitifliği glial tümörlerde, nadiren medulloblastomda, koroid pleksus papillomlarında görülmektedir, menenjiom, lenfoma ve metastatik tümörlerde GFAP negatif beklenmektedir.
Bel ve sırt ağrısı Kemikte metastaz ile karşılaşıldığında tümör orjini için başlıca immünohistokimyasal tetkikler; prostat için: PSA, tiroid için: tiroglobulin, kalsitonin, meme için: mammoglobin, melanom için: HMB45, nöroendokrin hücreler için: NSE, kromogranin, sinaptofizin.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Melanomların tanısı için morfolojik bulgularla birlikte belirli immünohistokimyasal belirteçler (S100, Mart1, HMB45 gibi) yardımcıdır.
Diyare İmmünsuprese hastalarda sitomegalovirüs enfeksiyonuna bağlı viral kolit gelişebilir. İmmünohistokimyasal olarak CMV için boyama yapılabilir.
Göğüs ağrısı Akciğerde karşılaşılan bir tümörde primer orjin ya da metastatik tümör ayrımı için immünohistokimya kullanılır.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Kötü diferansiye iğsi hücreli neoplazmlarda (iğsi hücreli karsinom, melanom, sarkomatoid mezotelyoma, lenfoma, sarkomlar) vimentin, keratin, LCA, HMB45, aktin, desmin gibi immünohistokimyasal belirteçlerden yararlanılır.
Lenfadenopati Epitelyal tümörlerin kemik iliği ve lenf nodu metastazlarında keratin immünohistokimyası yardımcıdır. Lenfomaların tanınmasında ve tiplendirilmesinde immünohistokimya önemli bir araçtır.
Memede kitle Meme karsinomunda tümör hücrelerinin östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve HER2/neu (c-erb-B2) pozitifliğinin belirlenmesi tedavide kullanılacak ilaçların uygulanıp uygulanmayacağını belirler.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü