Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

"İlaç suistimali ve bağımlılığı"

Prof. Dr. Salim Yalçın İnan (100 ders saati)

Psikoaktif maddeler, uyuşturucular, suistimal edilen maddeler genellikle kişide bağımlılık oluşturan, kendini iyi hissetme, özgüven artışı vb sebeplerle kullanılan maddelerdir.
Öğrenme hedefi: Suistimal edilen ilaçların ve psikotrop maddelerin etki mekanizmalarını, uygulama yollarını ve yan tesirleri ile birlikte ilaç etkileşmelerini bilmeli

İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Bu grupta bulunan maddeler bağımlılık ve tolerans gelişmesi gibi istenmeyen etkilere sahiptir. Yüksek dozlarda koma ve ölüm görülebilir. Alkol ve santral sinir sistemine etki eden diğer ilaçlarla ciddi etkileşmeler gösterebilir.