MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 11

"Genel anestezinin tıbbi farmakolojisi"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (2 ders saati)

Ders özeti

Genel anestezi, duyumsama fonksiyonunun bütün duyu çeşitlerini içine almak üzere tümden ortadan kalkmasını anlatır ve bilinç kaybı ile birliktedir. Genel anestezikler bu durumu reversibl (dönüşlü) olarak oluştururlar. Genel anestezik ilaçların fazla lipofilik olması ve kimyasal yapılarının heterojenite göstermesi genel nonspesifik santral sinir sistemi depresyonu ile etki gösterdiklerini düşündürmüştür. Nöronların lipid tabakasının fiziksel değişimi ile membranda hacim genişlemesi, fonksiyonel proteinlerde değişim ve basınç artışı ile iyon kanallarının çalışmasını engellerler. Ayrıca reseptör düzeyinde ve sinapslarda nörotransmitter salıverilmesi üzerinde etkileri bulunmaktadır. Genel anestezik ilaçlardan inhalasyon anestezikleri uçucu sıvı/ gaz haldedir; diğerleri ise intravenöz olarak (İV) uygulanan İV (katı) genel anestezik ilaçlardır.
Öğrenme hedefi: Genel anestezinin amacı, genel anestezik ilaçların sınıflandırılması, farmakokinetik özellikleri, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları ve dozları, yan etkileri, önemli etkileşmeleri ve preanestezik medikasyon ile ilgili temel prensipler hakkında bilgi sahibi olma

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Azot Protoksit (N2O): İndüksiyonda gülme nöbeti, difüzyon hipoksisi, B12 vit. inaktivasyonu İnhalasyon Anestezikleri: Myokard ve iletim sistemi üzerine deprese edici etki (Bradikardi, kan basıncı azalması), aritmi (katekolaminlere duyarlığı artırır), reversibl oligüri, serebral kan akımı ve intrakranyal basınç artışı, solunum derinliğinin azalması, malign hipertermi, doza bağlı uterusta gevşeme, hepatotoksisite ve nefrotoksisite Katı (İntravenöz) Genel Anestezikler Tiyopental: Sedasyon, solunum depresyonu, hiperaljezi, öksürük, apne, laringospazm; Kardiyovasküler sistemde depresyon, hipotansiyon, taşikardi Midazolam: Kardiyovasküler YE (tiyopentale benzer), Solunum depresyonu, sedasyon, amnezi Ketamin HCL: Ayılmanın olaylı olması (halüsinasyon, eksitasyon), kan basıncı, kalp hızı ve debi artışı, Serebral kan akımı, O2 tüketimi ve intrakranyal basınç artışı Propofol: Vazodilatasyon, kalp debisi ve kan basıncında düşme, solunum depresyonu Etomidat: Kardiyovasküler ve solunum etkileri minimal Kısa Etkili Güçlü Opioidler Fentanil, Sufentanil, Alfentanil ve Remifentanil: Solunum depresyonu ve apne, İV hızlı verildiklerinde santral etkiyle olan rijidite, hipotansiyon, bradikardi ve diğer opioid YE’leri Önemli Etkileşim: Tiyopental- solusyonu birçok analjezik, NA, Adrenalin, süksinilkolin, prokain gibi ilaçlarla geçimsizdir, çökme olur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü