MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Acil Tıp 3-4 (ACIL304)

Ders Oturumu 6

"Yanıklar ve donmalar, sokmalar/ısırıklar ve zehirlenmeler"

Dr. Öğr. Üy. Mustafa Kürşat Ayrancı (2 ders saati)

Ders özeti

Birçok sebeple meydana gelebilen soğuk ve sıcağa bağlı yaralanmalar; lokal durumlardan uzuv kaybı hatta yaşamı tehdit edecek kadar geniş bir perspektifte durumlara sebep olabilen çevresel yaralanmalardır. Hayvan sokma-ısırık ve bunlara bağlı zehirlenmeler; yine lokal basit semptomlardan, ciddi nitelendirebilecek bir kanama diatezi, şok ve mortalite sebebi olabilmektedir.
Öğrenme hedefi: Belirti ve bulgular ışığında çevresel acil durumlardan olan yanık ve donma sonucu meydana gelebilecek klinik durumları, hayvan sokmaları/ısırıklarına bağlı lokal ve sistemik zehirlenmeleri tanıyabilmek ve tedavilerini başlayabilmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) yanık ve donmalarda, ısırık/sokmalarda cilt-ciltaltı dokuların etkilenmesi sonucu ısı veya venom kaynaklı oluşabilmektedir.
Donma Çevre ısının düşmesi sonucu vücudun ısı kaybını kontrol edemediği daha çok el, ayak, burun, kulak ve dudak gibi uzuvların etkilenmesi ile ortaya çıkar.
Kanama eğilimi hayvan venomlarının koagülasyon kaskadını bozması ve kanama diatezi yol açmasıyla meydana gelir.
Asfiksi hayvan sokma/ısırığına bağlı zehirlenmeler anaflaksi sonucu asfiksiye neden olabilmektedir.
Korozif madde maruziyeti Asit, alkali veya nötral koroziv maddelerin ciltle teması sebebiyle sonrası ciddi cilt yanıkları meydana gelebilir.
Sokmalar (böcek), ısırıklar zehirli hayvan venomlarının vücutla teması sonucu lokal bulgulardan, ciddi kanama diatezi, allerji, şok ve mortaliteye kadar ilerleyen semptomlar birlikteliğidir. Sitotoksik ve nörotoksik bulgular daha ağır seyreder.
Yanık Aşırı derecede ısı, radyasyon, güneş, elektrik ve kimyasal madde temasına maruz kalma sonucu cilt/ciltaltı doklarda oluşan hasarlar şeklinde kendini gösterir.
Ağız kuruluğu yanık ve donmalar vücut yüzey alanının ciddi etkilendiği durumlarda sıvı kaybı sonrası dehidratasyon yaparak ağız kuruluğuna sebep olabilir.
Anüri/Oligüri yanıklarda sıvı kaybı ve dehidratasyon nedeniyle, donmalarda ise intrasellüler dehidratasyon ve hiperozmolarite sonucu meydana gelebilir.
Hipotermi/Hipertermi yanıklar, sıcak çarpması gibi durumlar ve donmalarda cilt tabakalarının etkilenme derecesine göre, vücudun ısı kaybı mekanizmalarının bozulması sonucu gelişebilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü