MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 3

"İmmünomodülatör ilaçlar II"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (2 ders saati)

Ders özeti

İmmünomodülatör ilaçlar, immünosüpresyon, immünopotansiyalizasyon veya immünotoleransa yol açarak immün sistemle etkileşir. İmmünosüpresif ilaçlar, başta organ naklinde red reaksiyonlarını önleme ve otoimmün hastalıkların tedavisi olmak üzere önemli birçok endikasyonda kullanılırlar. Temel etki yerleri red reaksiyonunda temel rolü olan CD4+ tipi (indükleyici/yardım edici) T lenfositleridir. İmmünostimülan ilaçlar ise, immünite ile ilgili hücre ve sistemleri stimüle eden ya da pasif immünite sağlayan, immün yetmezlik durumlarının, bazı kanser türleri ve viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlardır.
Öğrenme hedefi: İmmün sistemle etkileşerek immünosüpresif ve immünostimülan etki gösteren immünomodülatör ilaçların, sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları, yan etkileri ve önemli etkileşmeleri hakkında bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri İMMÜNOSÜPRESİF İLAÇLAR Genelde en önemli sakıncaları uzun süre kullanımda infeksiyon ve malignite riskini artırmalarıdır. İL-2 Blokerleri: Nefrotoksisite, nörotoksisite, tromboembolizm, hepatotoksisite, hipertansiyon (vaskülopati) Glukokortikoidler: Cushing-benzeri belirtiler, adrenal korteks atrofisi, infeksiyona dayanıksızlık gastrointestinal sistemde ülser ve kanamalar, glukoz intoleransı (hiperglisemi), hiperlipidemi, tuz tutulması, hipopotasemi, osteoporoz, sekonder amenore, davranış bozuklukları ve psikoz Antiproliferatif (Sitotoksik) İlaçlar: Kemik iliği depresyonu, hepatotoksisite, gastrik ülser, bulantı ve kusma, pankreatit ve ürtiker, alöpesi, teratojen etkiler Sitokin modülatörü biyoteknoloji ürünleri: Latent infeksiyonların alevlenmesi (Tüberküloz, viral hepatit gibi), uzun süre kullanımda malignite, aşırı duyarlık reaksiyonları İMMÜNOSTİMÜLAN İLAÇLAR BCG aşısı: Hipersensitivite, şok, ateş, immün kompleks hastalığı rhG-CSF (Filgrastim): Kemik ağrısı, ateş, döküntü, artralji, alöpesi, sıvı retansiyonu, endoteli bozarak kapiler sızma reaksiyonu ve tromboz Aldeslökin (rhIL-2) = İnterlökin-2 (İL-2): Kapiler sızma sendromu (ödem), azalmış organ perfüzyonu ve hipotansiyon, kardiyak aritmi Önemli ilaç etkileşimleri: CYP3A4 enzimini inhibe eden ilaçlar siklosiporin metabolizmasını azaltır ve kan düzeyinde yükselmeye neden olur. Biyoyararlanımları ilaç etkileşmeleri ile değişkenlik gösterir; kan düzeyi değişir. Biyoyararlanım ve eliminasyon değişkenliği nedeniyle idame döneminde siklosporinin kan düzeyi izlenmesi tavsiye edilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü