MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 17

"Kronik Böbrek Hastalığı"

Prof. Dr. Kültigin Türkmen (3 ders saati)

Ders özeti

Kronik böbrek hastalığı, böbrek yapısında veya işlevinde üç aydan uzun süreli anormallik olması şeklinde tanımlanır. KBH tanısı konulabilmesi için ya GFH’nın üç aydan uzun süreyle 60 ml/dk/1.73 m2’den düşük olması veya GFH’ndan bağımsız olarak böbrekte bir hasar bulunması gerekir. Böbrek hasarına ait kanıtlar yapısal veya fonksiyonel nitelikte olabilir; bu bulgular idrar tetkiki, kan testleri, görüntüleme çalışmaları veya böbrek biyopsisinden elde edilebilir
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenme Hedefi : KBH tanımı, nedenlerini, risk faktörlerini sıralar, KBH tanı ve acil durumlarını bütüncül düşünerek tedavi eder ve hastayı güvenli ortamda sevk eder

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Oligüri: Yetişkinlerde 400mL/gün idrar yapma veya genç çocuklarda 24mL/kg/gün idrar miktarı olarak tanımlanır. Akut olarak meydana gelir ve primer renal hastalık, renal perfüzyon azalması veya mesane çıkış tıkanıklığı nedenleriyle oluşabilir. Anüri: Yetişkinlerde 50mL/gün idrar çıkarılması olarak tanımlanır. Nadir olmasına rağmen akut renal yetmezlik, son dönem kronik renal yetmezliği gösterebilir. Anüri, üriner obstruksiyondan dolayı da olabilir. Anürinin uzaması üremiye yol açar.
Dispne Akciğer ödemi ve plevral sıvı nedeni ile akut ve/veya kronik böbrek hastalığında dispne sıkca görülmekte olup akciğer ödemi mortal seyirli olabilir.Patogenezdeki muhtemel mekanizmalar; sıvı retansiyonu, sol ventrikül yetmezliği, hipoalbuminemi ve pulmoner mikrovasküler geçirgenlik artışıdır.
Hematüri Hematüri kabaca idrarda eritrositlerin bulunması durumudur. İdrarda renk değişikliğine neden oluyorsa makroskopik, idrar analizi ile saptanıyorsa mikroskopik hematüri denir. Glomerüler kaynakli hematüri de eritrositler dismorfik olup eritrosit silendirlerine sebep olabilirler. Sıklıkla nefritik sendromla görülürken nefrotik sendromlu hastalarda da saptanabilir. Altta yatan nedene bağlı olarak bzal membran
Hemoptizi Hemoptizi akciğer veya bronş kaynaklı kan tükürme olarak tanımlanır. Nefrolojide genelde pulmorenal sendrom ve akciğer ödeminin klinik bir bulgusu olabilir.
Hipertansiyon Erişkinlerde (>18 yaş) hekim tarafından yapılan tekrarlanan klinik ölçümler ile sistolik kan basıncı ≥140 mmHg ve/veya diyastolik kan basıncı ≥90 mmHg olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Kaşıntı Üremik kaşıntı özellikle kronik böbrek hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkan, başlıca ısı ve stresin alevlendirdiği, patofizyolojisi net olarak ortaya konamamış, en sıkıcı üremik yakınmalardan birisidir. Sorumlu tutulan faktörler arasında artmış PTH ve A vitamini düzeyi, cilt kuruluğu, deride zenginleşme gösteren divalent katyon düzeyleri, yüksek serum kalsiyum ve fosfor çarpım değerleri deride mast hücre sayısında ve histamin salınımında artma sayılabilir
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefrotik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında da ödem gelişebilir. Ödem patogenezinde artmış kapiller hidrostatik basınç, azalmış kapiller onkotik basınç ve artmış kapiller geçirgenlik durumlarından bir ya da bir kaçı sorumludur.
Pollaküri/noktüri Pollaküri: Az miktarda sık idrar yapma, günde 5’den fazla idrar miktarı artmaksızın idrara çıkma olarak tanımlanır. İnfeksiyon, yabancı cisimler, taşlar veya tümöral infitrasyona bağlı görülebilir. Noktüri ise gece 2’den fazla idrar yapma isteği ile uyanma durumudur. KBH’nın ilk ve en sık bulgusudur. Kalp yetmezliği, kontrolsüz diyabet, ileri renal yetersizlikler, prostat büyümesi nedeniyle olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü