MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 27

"Kornea hastalıkları"

Prof. Dr. Refik Oltulu (1 ders saati)

Ders özeti

kornea gözün ön kısmında yeralan saat camı şeklindeki gözün en yüksek optik kırıcılığını sağlayan saydam tabakadır. Keratitler başta olmak üzere korneal ektaziler, korneal dejeneresanslar ve korneal distrofiler bu grupta yeralmaktadır.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenim hedefi: Anamnez, semptomlar ve bulgular doğrultusunda korneal hastalıkların tanı ve tedavisi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Görme bozukluğu/kaybı Özellikle optik aksı etkileyen tüm keratit olgularında hafiften şiddetli boyutlara kadar görme keskinliğinde azalma beklenir. Tedavi neticesinde kısmi ve tam düzelme elde edilebilir. Ektazilerde görme keskinliği ileri düzeyde azalma göstermekle birli,kte kontakt lensler ve gerekli olgularda keratoplasti görme keskinliğinde artış sağlayabilir. distrofiler de meydana gelen görme keskinliğinde azalmalarda ise tedavide daha çok keratoplastiler tercih edilir.
Kırmızı göz (Gözde kızarıklık) Kornea hastalıklarına bağlı kızarıklar şiddeti limbustan fornikslere doğru azalan şekilde olmakla birlikte derin damarların (ön siliyer damarlar) dilatasyonuna bağlı olarak gelişmektedir. Nedenin ortadan kaldırılması/tedavi ile kısmi veya tam düzelme elde edilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü