MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-2 (FZYO202)

Ders Oturumu 5

"Amin Grubu Nörotransmitterler"

Prof. Dr. Selim Kutlu (1 ders saati)

Ders özeti

Katekolaminler, tüm beyinin ve zihinsel durumun aktivitesinin sürekliliği ve uyanık kalması, bilinç, duygudurum, motivasyon, dikkat, hareket, kan basıncı gibi işlevlerle ilgilidir. Beyin sapındaki rafe nükleusta yer alan serotonerjik nöronlar MSS'nin birçok bölgesine projeksiyon yaparak, zihinsel uyanıklık yanında besin alımı, motor davranışlar, üreme işlevleri ve kişinin ruh halinin düzenlenmesi gibi işlevlerde rol oynar. Yüksek frekanslı uyarılara yanıt olarak salgılanan nöropeptitler metabotropik reseptörleri aracılığıyla uzun süreli postsinaptik etkiler meydana getirirler. Nitrik oksit lipofilik özelliğiyle atipik bir nörotransmitter olarak uzun sireli belleğin oluşması gibi fonksiyonlarda etkilidir.
Öğrenme hedefi: Farklı türlerdeki nörotransmitter ve nöromodülatörlerin sinyal iletim mekanizmalarını açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kronik ağrı Serotonin ağrı mekanizmalarında rol oynar.
Tremor Nigrostriyatal yolaktaki dopaminerjik aktivitenin azalması nedeniyle ortaya çıkan Parkinson hastalığı belirgin olarak tremora yol açar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü