MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 97

"Diabetes Mellitus insülin tedavisi"

Prof. Dr. Feridun Karakurt (1 ders saati)

Ders özeti

İnsülin tedavisine başlarken iki amaç gözetilmektedir; İnsülin eksikliğini replase etmek veya insülin desteği sağlamak. İnsülin replasmanı; tip 1 diyabetlilerde veya insülin rezervi azalmış tip 2 diyabet hastalarında uygulanır. Vücudun normal insülin sekresyonunu taklit etmek amacı ile genellikle bazal bolus uygulama şeklinde tasarlanır. İnsülin desteği; birçok hastada insülin rezervi tükenmiş değildir, hatta normal düzeyde insülin üretimi vardır. Ancak, insülin direnci, eşlik eden sorunlar gibi nedenlerle insülin desteğine ihtiyaç gelişmiştir. Genellikle bazal insülin desteği ile tedaviye başlanır, gerektiğinde günde 2 dozla tedaviye geçilir. Bu hastalarda zamanla çoklu dozla tedavinin yoğunlaştırılmasına (insülin replasmanı) ihtiyaç duyulabilir. İnsülinler; bazal insülin (insülin glarjin U100-U300, insülin detemir), bolus insülinler(insülin aspart, insülin lispro, insülin glulisin) olarak tedavide verilebilmektedirler.
Öğrenme hedefi: İnsülin etki mekanizması, insülin çeşitleri, insülinlerin etki süreleri, insülin tedavi endikasyonları, insülin uygulama yolları, insüline bağlı yan etkiler konusunda bilgi sahibi olmak.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Terleme değişiklikleri Diyabetes mellitusa bağlı tedavi altında gelişebilecek akut komplikasyonlardan hipoglisemiye bağlı olarak soğuk terleme görülebilir. Ayrıca diyabetin kronik komplikasyonu olarak; Otonom sudomotor disfonksiyon: Ter bezlerinin sempatik aktivitesinin azalması ile ilişkilidir. Aşağıdaki sorunlar görülebilir: Anhidroz: Ekstremitelerde kontrol edilemeyen terleme azlığı Gustator terleme (santral hiperhidroz): Özellikle yemekten hemen sonra göğüsün üst kısmı, boyun ve yüzde ortaya çıkan terleme ve vazodilatasyon (flushing) Sıcağa tahammülsüzlük Cilt kuruluğu
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Diyabete bağlı ayak ülserleri görülebilir.
Disfaji Diyabetin kronik komplikasyonlarından otonom nöropatiye bağlı görülebilir.
Diyare Diyabetin kronik komplikasyonlarından otonom nöropatiye bağlı görülebilir.
Görme bozukluğu/kaybı Diyabetin kronik komplikasyonlarından retinopatiye bağlı görülebilir.
Halsizlik Diyabetin klasik semptomları içerisinde yer alır.
Karın ağrısı Diyabetik ketoasidoza bağlı olarak görülebilir.
Kilo artışı/fazlalığı Özellikle tip 2 DM tanısında ve sonrasında insülin ihtyacının artması ve fazla dozda insülin yapma ve işrah artışı ile oluşabilir.
Kilo kaybı Kötü seyirli diyabet durumunda ve insülinopenik diyabet hastalarında katabolizma arttığı için kilo kaybı gözlenebilir.
Parestezi Diabetes mellitusun kronik komplikasyonlarından periferik nöropatiye bağlı olarak göürlebilir.
Polidipsi Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Poliüri Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Pollaküri/noktüri Diabetes mellitusta hipergliseminin oluşturmuş olduğu dehidratasyona bağlı olarak görülen klasik semptomlardandır.
Ağız kuruluğu Hiperglisemiye bağlı sıvı kaybı ve neticesinde ağız kuruluğu görülebilir. Diabetes mellitusun klasik en sık görülen semptomlarındandır.
Bilinç değişiklikleri Diabetes mellitusun akut komplikasyonlarından hipoglisemi ve diabetik ketoasidoz durumunda görülebilir.
Bulantı-kusma Diabetes mellitusun akut komlikasyonu diabetik ketoasidoz durumunda görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Diabetes mellitus otonom nöropatiye bağlı olarak erektil disfonkisyon görülebilir.
Çarpıntı Kardiyak otonom nöropatiye bağlı istirahat taşikardisi görülebilir.
İmpotans Diyabetes mellitusun komplikasyonlarından otonom nöropatiye ve vasküler hasara bağlı olarak görülebilir.
Kaşıntı Lokalize veya generalize pruritus görülebilir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Diyabete bağlı çok çeşitli cilt rahatsızlıkları görülebilir; bunlardan tipik örnekler vermek gerekirse: Nekrobiyozis lipoidika diabetikorum, Lokalize veya generalize pruritus, Stafilokok ve kandida infeksiyonları, Ksantomalar, Karotenozis, Diyabetik dermopati, Büllöz tezyonlar, Diabetik kalın deri sendromu, Diyabetik ayak sendromu, Tırnak değişiklikleri, Granüloma annulare, Akantozis nigrikans, Perforan hastalıklar, Werner sendromu, Porfiria kutanea tarda, Dermatitis herpetiformis, Alopesi areata, Lipoatrofi, Lipohipertrofi, Ürtiker, Eritema Multiforme, Likenoid erüpsiyon, Klorpropramid alkol flush'ı

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü