MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 2

"Non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar II"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Çoğu organik asit yapısında olan ve yapısal olarak genellikle heterojen olmalarına rağmen benzer terapötik etki ve yan etki gösteren bir ilaç grubudur. NSAİİ’ ler dokularda aaden PG’ lerin oluşumunu katalize eden COX enzimlerini inhibe ederler. Analjezik, antipiretik ve anti-inflamatuar etki gösterirler. Günümüzde en sık romatoid artrit, osteoartrit, dismenore, ateş, ameliyat sonrası ağrı tedavisinde kullanılırlar. Bağımlılık yapmamaları, antiinflamatuar etkilerinin bulunması ve etkilerine karşı tolerans oluşmaması bu gruptaki ilaçların terapötik değerini artırır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: NSAİ ilaçların etki mekanizmalarını, kimyasal yapılarına göre ilaçları, ilaçların farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve diğer ilaçlarla etkileşimlerini, romatoid artrite karşı kullanılan özel antiinflamatuvar ilaçların ve gut tedavisinde kullanılan ilaçların farmakolojik özelliklerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri İlaç Etkileşimleri: Antihipertansif ilaçların diüretik veya vazodepressör etkilerini azaltabilir veya ortadan kaldırabilirler. Furosemidin natriüretik etkisi renal PGE2 stimülasyonuna bağlıdır, NSAİİ'lar PGE2 sentezini inhibe ederek bu etkiyi azaltabilir. Gerek trombosit agregasyonu üzerine olan inhibitör etkileri ve gerekse plazma proteinlerine bağlanma düzeyindeki etkileşme nedeni ile oral antikoagülanların kanama zamanı üzerine olan etkilerini artırırlar. Plazma proteinlerine bağlanma düzeyindeki etkileşme nedeni ile tolbutamid ve benzeri oral antidiyabetiklerin etkilerini artırabilirler. Fenitoin, digoksin ve aminoglikozidlerin düzeyini artırır, lityumun atılımını azaltırlar. Probenesid, NSAİİ'ların atılımını yavaşlatır; barbitüratlar metabolik klirensini artırır; kafein emilim hızlarını artırır ve kolestiramin ise emilimlerini yavaşlatır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü