MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 4

"Antikoagulan ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Antikoagülan faktör etkinliğini artırarak ve pıhtılaşma faktörlerinin etkinliğini veya sentezini bozarak pıhtılaşma olayını inhibe eden ve kanın koagülasyon yeteneğini azaltan ilaçlardır. Özellikle venöz trombusların oluşmasını önlerler. Etki mekanizmalarındaki farka göre heparin ve oral antikoagülanlar şeklinde ikiye ayrılırlar.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Antikoagülan ilaçların etki mekanizmalarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontendikasyonlarını ve olası ilaç/besin etkileşmelerini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Heparin’in en önemli yan tesiri aşırı dozda verildiğinde çeşitli yerlerde spontan kanama meydana getirmesidir. Mutad dozlarda kullanıldığında da purpura, ekimoz, melana, hematüri ve diğer şekillerde kanama oluşturur. Heparin, aldosteron salgısını azaltarak hiperkalemi riski yaratır. Tedavi bir haftadan uzun sürerse kalemi ölçülmelidir. Hipokalsemi, osteoporoz, alopesi ve deri reaksiyonları yapabilir. Lepirudin, kanama, kanama olmaksızın da hemoglobin konsantrasyonunun azalması ve aşırı duyarlık reaksiyonu yapabilir.Fondaparinuks, kanama, purpura, hematom, trombositopeni, anemi, dispne, kc bozukluğu ve ödem yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü