MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 11

"Bakteri infeksiyonları 3, 4"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (2 ders saati)

Ders özeti

Klostiridyum perfringens travmatik ve cerrahi yaraları invaze ederek selülit ve gazlı gangrene neden kas nekrozuna yol açar. Klostiridyum tetani toksin salgılayarak spastik paraliziye neden olur. Klostiridyum botulinumun üreyip toksin oluşturduğu besinlerin alınmasıyla botulismus tablosu gelişir. Klamidyalar nongonokokal üretritlerin önemli nedenidir, enfekte ettikleri hücrelerde intrasitoplazmik inklüzyonlar oluştururlar. Riketsiyalar vektörlerle taşınırlar, esas olarak nötrofilleri enfekte eder, endotel hücrelerine yerleşerek vaskülit oluşturur.
Öğrenme hedefi: Bakteri enfeksiyonlarının patolojik açıdan özelliklerini, başlıca inflamatuar paternleri, enfeksiyon etkenleriyle gelişebilecek hastalıkların patogenezini, fonksiyonel sonuçlarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) İnhalasyonla alınan mikobakterium lepra monositler ve pulmoner makrofajlar tarafından fagosite edilir, sonra kana yayılır. Primer olarak deri ve ekstremitelerde çoğalır.
Görme bozukluğu/kaybı Clostiridyum botulinum toksinleri muhtemelen sinapslarda ve nöromuskuler plakta asetil kolin yapımı ve serbestlenmesine neden olur. Görme bozuklukları, yutkunma güçlükleri ortaya çıkan kas felçleri, sonrasında boyun ve solunum kaslarının felçleri gelişir.
Göğüs ağrısı Psödomonas pnömonisinde ortası beyaz kremsi nekrotik, irinli, periferi kırmızı hemorajik alanlar içeren granülasyon dokusu ile çevrilinekrotizan inflamasyon gelişir.
Lenfadenopati Vebanın bubonik (lenf tutulumu), pnömonik (akciğer tutulumu), sistemik (kan tutulumu) şekilleri bulunur. Bubonik şeklinde tutulan lenf düğümü büyür, nekrotiktir, abse alanları görülebilir, lenf düğümü çevresindeki alanlar da iltihaba eşlik edebilir.
Ödem Riketsiyalar akciğer ve beyinde endotel hücrelerine girerek fagolizozom oluşmadan sitoplazmaya kaçar, burada çoğalarak hücreyi patlatır. Endotel hasarına bağlı vasküler sızıntı sonucu periferik ödem, hipovolemik şok, pulmoner ödem, böbrek yetersizliği ve koma gelişebilir.
Öksürük Boğmaca etkeni bronşiollerin fırçamsı kenarlarında kolonize olur, makrofajları infiltre eder, ekzotoksini ile siliaları paraliziye uğratır. En belirgin tablosu larenjit, trakeit, bronşit ve bronşiolittir.
Tetani Clostiridyum tetani salgıladığı güçlü bir toksin olan tetanospazmin ile motor nöronlardan nörotransmitter olan gama amino bütirik asit salınımını bloke ederek şiddetli spastik paraliziye yol açar.
Vajinal akıntı Klamidya trachomatisin L serotipi ile oluşan genital enfeksiyonda epitel hücreleri ve inflamatuar hücrelerin sitoplazmalarında klamidyal inklüzyonlar, mikst inflamasyon, 30. günde bölgesel lenfadenopati, düzensiz nekroz odakları, nötrofiller, granülomatöz iltihap, zamanla fibrozis gelişir.
Yanık Yanıklarda psödomonas aeroginosa yaygın olarak enfeksiyon oluşturur. Bakteriemi sırasında nekrotik, ülseratif, hemorajik deri lezyonları gelişir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü