MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-6 (ICHA306)

Ders Oturumu 100

"(Nefroloji) Glomerüler hastalıklara yaklaşım ve Akut Glomerülonefritler"

Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk (100 ders saati)

Ders özeti

Nefrotik sendrom; günde 3.5 gr' dan fazla proteinüri, hipoalbuminemi (<3.5 g/dl), ödem olarak tanımlanır. Hiperlipidemi ve hiperkoagülopate sıklıkla eşlik eder. Nefritik Sendrom ise, glomerüler inflamasyon sonucunda oluşan hematüri, değişik derecede proteinüri, ve üriner sistem enfenksiyon yokluğunda lökositüri ile karakteize bir tablodur.
Öğrenme hedefi: Glomerüler hastalıkların tanımını yapar, kliniği ve tanısını koyar, acil tedavisini yaparak gereğinde uzmana sevk eder.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hematüri Hematüri kabaca idrarda eritrositlerin bulunması durumudur. İdrarda renk değişikliğine neden oluyorsa makroskopik, idrar analizi ile saptanıyorsa mikroskopik hematüri denir. Glomerüler kaynakli hematüri de eritrositler dismorfik olup eritrosit silendirlerine sebep olabilirler. Sıklıkla nefritik sendromla görülürken nefrotik sendromlu hastalarda da saptanabilir.
Hemoptizi Hemoptizi akciğer veya bronş kaynaklı kan tükürme olarak tanımlanır. Nefrolojide genelde pulmorenal sendrom ve akciğer ödeminin klinik bir bulgusu olabilir.
Ödem Ödem, intersitisyel alanda sıvı hacminin artması olarak tanımlanır. Lokal olarak venöz ve lenfatik drenaj bozukluklarında ve kalp yetmezliği, nefritik sendrom, siroz gibi çeşitli klinik durumların seyri sırasında ödem gelişebilir. Hematüri ile birlikteliğinde nefritik sendrom ayırcı tanıda akla gelmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü