Göğüs Hastalıkları 5-1 (GOGS501)

"Toraks ileri görüntüleme yöntemleri"

Doç. Dr. Celalettin Korkmaz (1 ders saati)

Bilgisayarlı tomografi; X ışınlarıın hastaya ait dokular tarafından attenüe olması, dedektörler tarafından attenüe olan fotonların saptanması, saptanan verilerin elektrik sinyali dijital verilerine çevirilerek bilgisayara rekonstrüksiyon için gönderilmesiyle elde edilen görüntüleme yöntemidir. Toraks BT direkt grafiden sonra en sık kullandığımız görüntüleme yöndemi olup göğüs hastalıklarının tanısında, takibinde ve girişimsel işlemlere yol gösterici olarak çok geniş bir yelpazede kullanılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Toraks ileri görüntüleme yöntemlerinden Göğüs hastalıklarında kullandığımız, ağırlıklı olarak Toraks BT, Toraks mediasten MR ve PET-BT' nin kullanım alanları, tanı ve takipteki yerinin anlatılmasıdır.

Hemoptizi Kontrastlı toraks BT, hemoptizi etyolojisini belirlemede tanısal ve pulmoner arter embolizasyonu gerekebilen massif hemoptizinin girişimsel tedavisinde yol gösterici çok önemli bir araçtır.