MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 100

"İltihabın iyileşmesi ve onarım"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

Ders özeti

Onarım iltihabın erken evrelerinde başlar. Başlıca iki olayı içerir: hücre rejenerasyonu ve bağ dokusu ile skarlaşma, fibrozis. Hasarlanan dokunun destekleyici komponentleri zarar görmüşse onarım skar (nedbe) dokusu oluşumuyla sonuçlanabilir. Kronik inflamasyon conrası organlarda yoğun kollajen birikimi fibrozis terimi ile açıklanır. Fibrozis eksuda ile dolu bir doku boşluğunda gelişirse organizasyon denir.
Öğrenme hedefi: İltihabın iyileşme sürecinde gelişen olayları ve mekanizmalarını bilir. Onarımın yetersiz ya da aşırı reaksiyonlarında gelişebilecek durumları bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonları glomerüllerin yerini fibrozisin aldığı kronik böbrek hastalığı ile sonuçlanabilir.
Karın ağrısı Kronik pankreatitte olduğu gibi iç organlarda persistan doku hasarına karşı hücresel ve vasküler yanıt fibrozisle sonuçlanır.
Kronik ağrı Romatoid artrit, pulmoner firozis, siroz gibi hastalıklarda devamlı uyarılan fibrogenezis sözkonusudur.
Ödem Karaciğer sirozunda kronik inflamasyon sonrası parankimal hücrelerin yerini yoğun kollojen birikimi alır.
Yanık Yanık sonrası iyileşme sürecinde aşırı kollojen birikimi sonucu kontraktür gelişimi ile karşılaşılabilir.
Dispne Akciğerde inflamasyonun skarlaşma ile sonuçlanması interstisyel fibrozise yol açar. Organize pnömonilerde de inflamatuar eksuda ile dolu doku boşluğunda fibrozis gelişimi mevcuttur.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Travma ve yaralanmalarda iyileşme ve onarım sürecinin uzaması ve yetersizliğine neden olan başlıca faktörler: protein ve vitamin yetersizlikleri, diabet gibi metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar, mekanik faktörler, yetersiz perfüzyon, yabancı cisimlerdir.
Göğüs ağrısı Miyokard infarktüsü sonrası iskemik nekroza uğrayan hasarlı dokuda parankimal hücrelerin yerini kollojenin aldığı skar oluşumu sözkonusudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü