MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Mikrobiyoloji 2-3 (MKRB203)

Ders Oturumu 4

"Atipik bakteriler"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (1 ders saati)

Ders özeti

Atipik bakteriler birtakım özellikleriyle virüslere benzetilen, tipik bakteri hücre yapısından çeşitli farklılıklar gösteren ve bu nedenle atipik bakteri olarak tanımlanan çeşitli mikroorganizmaları içermektedir. Klamidyalar, Riketsiyalar ve Mikoplasmaların temel özellikleri, sebep oldukları enfeksiyonlar, tanı ve tedavi yöntemleri bu ders saatinde anlatılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Atipik bakteri hücre yapısı, atipik bakterilerinin sebep olduğu enfeksiyonlar öğrenilecek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Vajinal akıntı Chlamydia trachomatis'in D-K serovarları kadınlarda primer olarak servisit etkenidir ve mukopürülan servisitin en sık karşılaşılan etkeni C. trachomatis'tir. Ayrıca Mycoplasma ve ureaplasmanın genital sistem enfeksiyonları üretritlerin diğer önemli sebeplerindendir.
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Riketsiaların sebep olduğu enfeksiyonları lekeli ateş grubu hastalıklar ve tifüs diye iki grubta inceleyebiliriz. Hem lekeli ateş hastalıklarında (Kayalık Dağlar benekli ateşi, Riketsia çiçeği gibi) hem de tifüs hastalıklarında miyalji görülmektedir.
Lenfadenopati Chlamydia trachomatis'in L1-L2-L3 serovarlarının neden olduğu lenfogranuloma venereum pürülan lenfadenit ile karakterize cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır.
Öksürük Mycoplasma pneumoniae atipik pnömoninin en sık etkeni olup, nonprodüktif öksürük görülmektedir. Chlamydia pneumoniae, C. trachomatis, C. psittaci atipik pnömoninin diğer etkenlerindendir ve öksürük sık görülen semptomlardandır.
Üretral akıntı Chlamydia trachomatis'in D-K serovarları nongonokoksik üretritlerin en sık etkenidir. Üretral akıntı gonokok enfeksiyonlarından farklı olarak daha berraktır ve gonoreye göre daha yavaş ve hafif seyirlidir.Ayrıca Mycoplasma ve ureaplasmanın genital sistem enfeksiyonları üretritlerin diğer önemli sebeplerindendir.
İnfertilite (erkek, kadın) Chlamydia trachomatis'in D-K serovarları kadınlarda primer olarak servisit etkenidir. İlerleyen enfeksiyonlar endometrit, salpenjit, tuboovarian abse ve tubal infertiliteye sebep olabilmektedir.
Başağrısı Riketsiaların sebep olduğu enfeksiyonları lekeli ateş grubu hastalıklar ve tifüs diye iki grubta inceleyebiliriz. Hem lekeli ateş hastalıklarında (Kayalık Dağlar benekli ateşi, Riketsia çiçeği gibi) hem de tifüs hastalıklarında baş ağrısı sık rastlanan semptomlardandır. Coxiella burnetii'nin sebep olduğu Q ateşinde şiddetli baş ağrısı görülmektedir.
Görme bozukluğu/kaybı Chlamydia trachomatis'in sebep olduğu trahom konjuktiva ve korneanın kronik bir enfeksiyonu olup enfeksiyonlara bağlı körlüğün en önemli nedenidir. Enfeksiyonun başlangıç yeri genellikle üst göz kapağı olup tedavi edilmezse ileri dönemlerde konjuktival skar gelişimi, korneal ülserasyon, pannus oluşumu (korneada damarlanma) ve bunlara bağlı görme kaybı gelişmektedir. İnklüzyon konjuktiviti ise Chlamydia trachomatis'in farklı serovarlarının neden olduğu trahoma göre daha selim seyirli bir enfeksiyondur. Bunlarda nadiren korneal infiltrasyon, keratit, vaskülarizasyon artışı ve görme kaybı gelişir.
Ateş Riketsiaların sebep olduğu enfeksiyonları lekeli ateş grubu hastalıklar ve tifüs diye iki grubta inceleyebiliriz. Hem lekeli ateş hastalıklarında (Kayalık Dağlar benekli ateşi, Riketsia çiçeği gibi) hem de tifüs hastalıklarında ateş en sık rastlanan semptomdur. Atipik bakterilerden olan klamidya ve mikoplasma enfeksiyonlarında da genel enfeksiyon belirtisi olarak ateş görülmektedir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Riketsiaların sebep olduğu enfeksiyonları lekeli ateş grubu hastalıklar ve tifüs diye iki grubta inceleyebiliriz. Lekeli ateş hastalıklarında genellikle el ve ayaklardan başlayan tüm vücuda yayılan döküntüler görülür.Kayalık dağlar benekli ateşinde önce maküler sonra peteşiyel döküntüler oluşurken, Riketsia çiçeğinde başlangıçta makülopapüler daha sonra veziküler tarzda döküntüler görülür. Tifüs hastalıklarında da gene tüm vücutta döküntüler görülür. Epidemik tifüste ve endemik tifüste hastaların yaklaşık yarısında tüm vücuda yayılan makülopapüler döküntüler görülmektedir
Peteşi, purpura, ekimoz Riketsiaların sebep olduğu enfeksiyonları lekeli ateş grubu hastalıklar ve tifüs diye iki grubta inceleyebiliriz. Lekeli ateş hastalıklarında genellikle el ve ayaklardan başlayan tüm vücuda yayılan döküntüler görülür.Kayalık dağlar benekli ateşinde önce maküler sonra peteşiyel döküntüler oluşurken, Riketsia çiçeğinde başlangıçta makülopapüler daha sonra veziküler tarzda döküntüler görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü