MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 3-6 (BYKM306)

Ders Oturumu 1

"Elektrolit, kan gazları, asidoz, alkoloz"

Prof. Dr. Sevil Kurban (2 ders saati)

Ders özeti

Elektrolit, kan gazları, asidoz, alkoloz
Öğrenme hedefi: Bu derste elektrolit ve kan gazları anlatılıp asidoz ve alkolozun çeşit ve mekanızması üzerinde durulacaktır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ağız kokusu diabetik ketoasidozda keton kokusu olur
Anemi respiratuvar asidozda görülür
Başağrısı respiratuvar asidozda görülür
Çarpıntı asidoz ve lakolozda ritm bozuklukları görülebilir.
Parestezi respiratuvar alkaloz da görülür
Poliüri diabetik ketoasidozda görülür
Senkop asidoz ve alkalozda görülebilir
Abortus Kan pH’sı 7,4 (7,35-7,45) ‘tür. Bu pH’ın 6,8’in altına inmesi veya 7,8’in üzerine çıkması ölümle sonuçlanır. Organizmanın en önemli hücre dışı (kan) tamponu bikarbonat tamponudur. Bu tamponun bileşenleri CO2 ve HCO3- dir.Normal plazmada katyon ve anyonların toplam yük sayısı birbirine eşittir. Kan pH’sının azalmasına (kanda asit miktarının artmasına) asidoz, kan pH’sının artmasına (kanda baz miktarının artmasına) ise alkaloz adı verilir. Asidoz: PaCO2 >45 mmHg, arteriyel bikarbonat <22 mmol/L, pH değişmeyebilir. Alkaloz: arteriyel bikarbonat > 26 mmol/L, PaCO2 < 36 mmHg, pH normal sınırlarda olabilir. Asidoz metabolik asidoz, respiratuar (solunumsal) asidoz, alkaloz metabolik alkaloz ve respiratuar alkaloz olmak üzere ikiye ayrılır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü