Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"ORS tedavisi"

Prof. Dr. Vesile Meltem Energin (1 ders saati)

Oral replasman sıvısı dehidratasyon tedavisinde ilk seçenektir. Kullanım kolaylığı, invaziv bir girişim olmaması ve tedavideki etkinliği sebebiyle birinci planda tercih edilmelidir. Sağlık maliyetlerinde de önemli oranda azalma sağlayacak bu tedavinin hekimler tarafından bilinmesi önem arz etmektedir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 öğrencilerinin ORS tedavisi ile ilgili kavram ve yaklaşımları sıralayabilmesi amaçlanmıştır.

Ağız kuruluğu Dehidratasyon bulgularından ağız kuruluğu hastanın ors tedavisine ihtiyaç duyduğunun göstergesi olabilir.
Anüri/Oligüri Hastada anüri olması durumunda ors tedavisi kontrendikedir.
Diyare Diyare semptomu devam ettiği müddetçe verilecek ors miktarında düzenlemeler yapılmalıdır.