MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-6 (PATO306)

Ders Oturumu 100

"Sinir Sistemi Patolojisi 8: Periferik Nöropatiler ve Periferik Sinir Sistemi Tümörleri"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Ders özeti

PSS de myelini Schwan hücreleri yapar. PSS hastalıkları 2 ana başlık altında toplanabilir. 1. Periferik Nöropatiler, 2. Neoplazmlar. Periferik Nöropatiler: Bir çok hastalık Periferik Nöropati (PN) nedeni olabilir. PN Tipleri ve Sebepleri başlıca şu başlıklar altında incelenebilir; Beslenme ile ilgili ve Metabolik Nöropatiler, Toksik Nöropatiler, İltihabi Nöropatiler, Herediter Nöropatiler ve Diğerleri. PN leri kabaca 2 ana başlık altında incelenebilir; 1. Aksonal Dejenerasyon: 2. Segmental Demyelinizasyon. Klinikte bu 2 yapının miks formlarına oldukça sık rastlanır. Aksonal Dejenerasyon (AD): AD primer ve sekonder sebeplerle olabilir. Primer AD; Myelin kılıfın sekonder ayrılmasını takiben oluşur. Zedelenme sonuçu tam bir parçalanma olur ve lipitden zengin kürecikler oluşur ve bunlara Myelin Ovoidler denir. Sekonder AD: Distal AD yada Distal Aksonapatide denir. İncinme Primer AD nin tersine diffuzdur. Beslenme ve toksik nedenler ana nedendir. Myelin ovoidler daha azdır. Aksonal rejenerasyon sıktır. Guillian Bare Sendromu: PSS nin hayatı en sık tehdit eden hastalıklarından biridir. Etyoloji bilinmiyor (muhtemelen immunolojik temellidir). Spontan, viral, mikoplazma, allerjik, cerrahi işlem sonrası gelişebilir. Solunum kaslarının yetersizliği sonucu ölüm olur. Motor fonksiyon bozukluğu duyusal olandan daha fazla dikkati çeker. PSS Tümörleri: Başlıcaları şunlardı; Schwannoma: WHO Grade I tümörlerdir. Nörilemmon yada nörinoma da denir.Mikroskopi; İğsi hücrelerin demetler oluşturduğu görünüm. Antoni A; hücrelerin yoğun olduğu alanlar. Antoni B; hücrelerin az olduğu alanlar, miksoid sahardır. Verocay cisimcikleri; nüvelerin palizatik dizilimidir. Nörofibroma: WHO Grade I tümörlerdir. Schwan hücreleri, fibroblast ve perinöral benzeri hücrelerin karışımından oluşan tümörlerdir. Kutanöz ve subkutanöz olabilir. Perinöroma: WHO Grade I tümörlerdir. Eskiden Hipertrofik Nöropati olarak bilinirdi, son yıllarda neoplazi ismini almıştır. Adelosan çağda sık görülür. Malign Periferik Sinir Kılıfı Tümörü: WHO Grade III yada IV tümörlerdir. Nörojenik Sarkom, Nörofibrosarkom yada Malign Schwannom diğer adlarındandır. Vakaların 2/3 ü nörofibromlarda gelişir. Diğer 1/3ü denovo periferik sinirlerden çıkar. Mikroskopi: Fibroblast benzeri uzunca hücrelerden oluşur. Atipi ve mitoz görülür. Nekroz vardır. Rhabdomyoblast içererirse, ismi Malign Triton Tümör olur.
Öğrenme hedefi: Bu derste Periferik Sinir Sisteminin (PSS) başlıca ve sık görülen hastalıkları yanısıra PSS tümörlerinin genel tanımları ve patoloik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bel ve sırt ağrısı periferik nöropatiler neden olabilir
Cinsel işlev sorunları periferik nöropatiler neden olabilir
Denge/hareket ile ilgili sorunlar periferik nöropatiler neden olabilir
Hareket bozuklukları periferik nöropatiler neden olabilir
İşitme bozukluğu ve Tinnitus periferik nöropatiler neden olabilir
Kronik ağrı periferik nöropatiler neden olabilir
Nöropatik ağrı periferik nöropatiler neden olabilir
Parestezi periferik nöropatiler neden olabilir
Parezi, paralizi periferik nöropatiler neden olabilir
Pitozis periferik nöropatiler neden olabilir

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü