MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 100

"Akut iltihap 4, 5"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (100 ders saati)

Ders özeti

İltihabın kimyasal mediatörleri başlıca hücre kaynaklı ve plazma kaynaklıdır, iltihabi olayları başlatan ve düzenleyen maddelerdir. Vazoaktif aminler, sitokinler, prostaglandinler, lökotrienler, kinin sistemi, kompleman sistemi, koagulasyon sistemi başlıcalarıdır. İltihabi olaylar sırasında gelişen vazodilatasyon, vasküler geçirgenlik artışı, kemotaksi, lökosit toplanması ve aktivasyonu, ateş, ağrı, doku hasarı gibi olaylarda rol alırlar.
Öğrenme hedefi: iltihabın kimyasal mediatörlerinin tanımı, özellikleri, etkileşimleri, iltihabi olayların gelişiminde rollerini, aktivasyon ve inaktivasyon mekanizmalarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş IL-1, TNF ve prostaglandinler başlıca rol alan mediatörlerdir. Hipotalamusdaki termoregülatuar merkezin etkilenmesi ile vücut ısısı yükselir.
İştahsızlık TNF ve IL-1 lokal etkileri yanısıra dolaşıma geçip sistemik etki yapabilir: Ateş, uykuya meyil, iştah azlığı, hatta şok görülebilir.
Kanama eğilimi Hemolitik üremik sendromda kompleman aktivasyonu ile sonuçlanan enzim eksikliği sözkonusudur. Şiddetli bakteri enfeksiyonlarında kandaki bakteri ve ürünleri TNF, IL-1 ve IL-2 sitokin seviyelerinde belirgin yükselmeye neden olması sonucu yaygın damar içi pıhtılaşma gelişebilir. Bu da kanama eğilimine neden olur.
Karın ağrısı Kininler vasküler reaksiyon ve ağrıdan sorumludur. Prostaglandinler ve nöropeptidler de ağrı mekanizmasında rol alır.
Ödem Vasküler geçirgenlik artışı ve ödem oluşumundan sorumlu başlıca mediatörler: histamin, serotonin, C3a, C5a, lökotrien C4, D4, E4, prostoglandin D2, E2, platelet aktive edici faktör, substans P ve bradikinindir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü