Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Nöromotor Gelişim"

Prof. Dr. Hüseyin Çaksen (1 ders saati)

Büyüme ve gelişme geriliği farklı iki tablodur. Bazen büyüme ve gelişme geriliği birlikte görülebilir. Gelişme geriliği yönünden riskli çocuklar Denver gelişimsel tarama testi, psikometrik testler, Bayley bebek gelişim ölçeği ve Wechsler-R gibi standardize edilmiş tarama testleriyle değerlendirilir. Bir çocuk 2. ayda yüzüstü pozisyonda başını kaldıramıyorsa veya nesneleri gözle takip etmiyorsa, 6. ayda sırtüstü pozisyonda kafasını kaldıramıyorsa, 9. ayda oturamıyorsa, 18. ayda yürüyemiyorsa veya hiçbir sözcük söylemiyorsa, ve 3. yaşta basit cümleler kurmuyorsa ciddi bir şekilde araştırılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Öğrencilerin büyüme ve gelişimin tanımını bilmeleri ve çocuklarda mental ve motor gelişim basamaklarını öğrenmeleri hedeflenmektedir.

Büyüme-gelişme geriliği Büyüme, boy uzaması ve ağırlık artışı gibi vücudun boyutlarındaki artıştır. Gelişme; anlama, ifade etme, hareket ve günlük yaşam becerileri gibi alanlarda işlev kazanma sürecidir. Gelişimin değerlendirilmesi, kaba ve ince motor beceriler, bilişsel gelişme, algılama, dil gelişmesi, sosyal ve duygusal fonksiyonların gelişmesi değerlendirilir.