Pediatri 3-6 (PEDI306)

"Hipotonik infant"

Prof. Dr. Hüseyin Çaksen (1 ders saati)

Hipotoni, eklemlerin pasif hareketlerine karşı kasın gösterdiği dirençte azalma olup, hipotonik infant, süt çocuklarında değişik nedenlere bağlı gelişebilen hipotoniyi tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Santral ve periferik olmak üzere iki tip hipotoni vardır. Hipotoniye neden olan santral ve periferik çok sayıda hastalık vardır. Altta yatan hastalığın teşhiste, kas enzimleri, kas ultrasonografisi, elektromyografi, kas biopsisi, kranial manyetik rezonans görüntüleme, enzim çalışması, idrar ve kan aminoasitleri ve moleküler genetik analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi hipotoniye neden olan hastalığa yöneliktir.
Öğrenme hedefi: Öğrencilerin hipotonik bebek tanımını ve hipotoniye neden olan hastalıkları bilmeleri hedeflenmektedir.

Parezi, paralizi Felç, paralizi veya pleji, sinirlerin ya da kasların bozukluğundan ileri gelen hareketsizlik ya da hareket azalmasıdır. Parezi, belirli bir kas grubunda istemli gerçekleştirilen hareketin azalması sonucu gerçekleşen hafif felç ya da hareket etkinliğinin bütünüyle kaybolmasıdır. Parezi/paralizi konjenital veya edinsel nedenlere bağlı ortaya çıkabilir. Nedeni saptamak için hastadan ayrıntılı öykü alınmalı ve fizik muayene yapılmalıdır. Öykü ve fizik muayene bulgularına göre, laboratuvar incelemeleri yapılır.