MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları 5-1 (PSKY501)

Ders Oturumu 40

"Psikiyatrik Aciller"

Prof. Dr. Mine Şahingöz (2 ders saati)

Ders özeti

Psikiyatrik acil durum, bireyin düşünce, duygu ve davranışlarında aniden ortaya çıkan değişikliklerle belirli, ruhsal dengenin bozulduğu ve acil müdahale gerektiren patolojik bir tablodur. Birincil psikiyatrik bozukluklardan kaynaklanabileceği gibi, genel tıbbi bir durum veya ağır bir travmatik yaşantıdan sonra da ortaya çıkabilir. Öncelikle genel tıbbi bir durum ile birincil psikiyatrik bozukluğun ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Suisidal yada homosidal davranış ve girişimler özenli bir şekilde değerlendirilmeli ve acil müdahale yapılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Psikiyatrik acil durumları hızlı bir şekilde tanıyabilir, gerekli durumlarda acil müdahale yapabilir, uygun şekilde konsülte edebilir ve yönlendirebilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Agresyon (sinirlilik) Kişilik bozuklukları, psikotik bozukluklar ve mani gibi primer psikiyatrik bozuklukların yanısıra alkol madde intoksikasyonu yada yoksunluğu, akut organik beyin sendromlarında da görülebilir.
Ajitasyon Ajitasyon, sözel ve motor etkinlikte artma olarak tanımlanır. Ajitasyon, psikotik bozukluklar ve mani gibi primer psikiyatrik bozuklukların yanısıra alkol madde intoksikasyonu yada yoksunluğu, akut organik beyin sendromlarında da görülebilir.
Anksiyete Anksiyete belirtileri tıbbi hastalıklarla karıştırılabilir veya tıbbi durumlara eşlik edebilir. Acil servise anksiyete belirtileriyle başvuran hastada öncelikle tıbbi durumlar dışlanmalıdır.
Bilinç değişiklikleri Bilinç değişikliği ile seyreden deliryum tablosu, altta yatan tıbbi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Organik tıbbi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan deliryumda bilişsel bozukluklar ve unutkanlık sık görülür.
Duygudurum değişiklikleri Duygudurum değişiklikleri, duygudurum bozuklukları ve kişilik bozukluklarında sık olarak karşımıza çıkar. Ancak duygudurum değişikleri ile başvuran hastalarda alkol- madde yoksunluğu yada intosikasyonu ile organik beyin sendromları da mutlaka dışlanmalıdır.
Gerçeği değerlendirme sorunları (sanrı, varsanı) Acil başvurularda, sanrı ve varsanılar en sık bipolar bozukluğu ve psikotik bozukluklarda görülür. Ancak mutlaka alkol-madde kullanımı sorgulanmalı ve diğer organik tıbbi hastalıklar dışlanmalıdır.
Muhakeme yetisinde bozulma Psikiyatrik acil başvurular arasında, psikotik bozukluklar, bipolar bozukluğu gibi psikiyatrik bozukluklarda ve organik beyin sendromlarında muhakeme yetisinde bozulma görülebilir.
Panik atağı Panik atağı ile gelen hastalarda öncelikle genel tıbbi durumlar araştırılmalıdır (aritmi, mı, hipertansiyon, pulmoner emboli, astım, hipoksik durumlar, hipoglisemi, hipertiroidi, addison krizi, ms gibi.)
Unutkanlık Genellikle akut stresi takiben ortaya çıkan disosiyatif bozukluklar, unutkanlık yakınması ile acile başvurabilirler.
İntihar (düşüncesi, girişimi)/kendine zarar verme İntihar eden yada girişimde bulunanların %90-95'inde en az bir psikiyatrik bozukluk olduğu bildirilmektedir. Psikiyatrik değerlendirme ile klinisyen risk etkenleri ve koruyucu etkenlere dair elde ettiği bilgilerle ön tanı, risk düzeyi tahmini ve riskin yönetimine yönelik bir plan oluşturmalı, gerekli durumlarda hastayı yatırmalıdır. İntihar riskinin yüsek olduğu ve yatışı kabul etmeyen hasta yada hasta yakınlarının varlığında zorunlu yatış için yasal süreç başlatılmalıdır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü