MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-5 (AILE305)

Ders Oturumu 6

"Radyolojik yaklaşım 2"

Prof. Dr. Ülkü Kerimoğlu (1 ders saati)

Ders özeti

Genital sistemin değerlendirilmesinde ilk basamak USG'dir. Genital sistemin USG ile değerlendirilmesinde mesanenin dolu olması önemlidir. Ses dalgalarınin mesanedeki sıvıdan geçerek pelvik organları değerlendirmesi mümkündür. Mesane dolu değil iken pelvikorganların değerlendirilmesi zorlaşmaktadır. BT pelvik organ patolojilerinin değerlendirilmesinde sınırlıdır. Ancak MRG USG'den sonra tercih edilmesi gereken tetkikdir. MRG'de ve USG'de vajinal kanama nedenlerinin tipik bulguları tartışılmalıdır. Adenomyozis USG'de tanı alabilir. MRG'de endometriyal-myometriyal bileşke kalınlaşması, bileşkede T2 artmış sinyal intensiteleri şeklinde izlenir. Endomtriyal ve servikal kanser MRG evrelemesi için uygun sekanslar alınmalıdır.
Öğrenme hedefi: Vajinal kanma ile gelen hastada ayırıcı tanıda hangi hasttalıklar olabileceği vurgulanmalıdır. Hangi hastalıkta hangi radyolojik tetkikin tercih edilmesi gerektiği, tipik görüntüleme bulguları örneklerle gösterilmektedir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) Vajinal kanama endometriyal, myometriyal, servik veya vajinal hastalıklara bağlı olabilir. Transabdominal ve transvajinal USG, MRG ile ayırıcı tanıda patoloji tespit edilebilir.
Dismenore Myoma uteri ağrılı kanama yapabilmektedir.
Pelvik ağrı Adenomyozis, myoma uteri pelvik ağrı yapabilir. Vajinal kanama olmaksızın pelvik konjesyon, over patolojileri de (torsiyon gibi) ağrıya sebep olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü