MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

Ders Oturumu 4

"Cerrahi Sarılıklar"

Prof. Dr. Süleyman Şakir Tavlı (2 ders saati)

Ders özeti

Cerrahi olarak tedavi edilbilecek olan sarılık nedenleri ve tedvi yöntemleri ameliyat teknikleri anlatılmaktadır
Öğrenme hedefi: Ameliyat edilmeden düzelmeyen mekanik olarak sarılık yapan nedenlerin öğrenilmesi. Diğer sarılık yapan hematojen ve hepatik nedenler ile ayırıcı tanıların öğrenilmesi hedeflenmiştir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İdrar renk değişikliği safra yolları tıkanıklığın a bağlı hiperbiluribinemiye bağlı idrarda ürobilinojen artışı meydana gelerek idrar renginde koyulaşma bulgusu
İştah bozuklukları kolanjit kliniğine bağlı bulantı ve buna ek olarak iştahta azalma.
Karın ağrısı Safra yolları iltihabına ve taşa bağlı olarak kolik tarzda dakikalar içerisinde artan ve azalan yemekten sonra provake olan karın ağrısı olabilir.malign hastalıklarda künt karın ağrısı şeklinde devamlı olabilmektedir.
Kaşıntı bilirubin ciltte birikimine bağlı olarak kaşıntı olması sık görülen bir semptomdur.
Ağız kokusu Safra yollarındaki tıkanık nedeniyle meydana gelen enfeksiyon sonucunda vücut ısısında artış ile meydana gelen bir bulgu olabilmektedir. Enfeksiyonu olan hastalarda görülebilecek semptomdur.
Halsizlik Safra yollarına bağlı enfeksiyon durumlarında vücutta olan genel güçsüzlük halinin semptomatik olarak tarif edildiği ifade şeklidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü