MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 1-5 (ANAT105)

Ders Oturumu 2

"Articulationes membri superioris"

Doç. Dr. Anıl Didem Aydın Kabakçı (2 ders saati)

Ders özeti

Üst ekstremite eklemleri, omuz kavşağı eklemleri, serbest parça eklemleri olmak üzere 2 grupta incelenir. Omuz kavşağı eklemleri üst ekstremitenin serbest kısımlarını vücuda bağlayan akromiyoklaviküler eklem ve sternoklaviküler eklem olmak üzere 2 tanedir. Serbest parça eklemlerini ise omuz eklemi, dirsek eklemi, el bileği eklemi ve el eklemleri oluşturmaktadır.
Öğrenme hedefi: Üst ekstremite eklemlerini tanımlar, eklem tiplerini, bağlarını ve hareketlerini kavrar ve klinik ile ilişkilendirir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Disfaji Sternoklaviküler eklemin posterior'a luksasyonu disfaji'ye neden olabilir.
Eklemlerde hareket kısıtlılığı Omuz eklemi çıkıklarında, eklem hareketlerinde kısıtlılık gözlenir..
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) Zorlanma, travmaya bağlı oluşan kırık - çıkıklar ve incinmeler, romatizmal hastalıklar (eklem iltihaplanmaları), çeşitli kistler, küçük el bileği kemiklerine özgü özel hastalıklar, kireçlenme, sinir ve tendon sıkışmaları gibi nedenler el bileğinde ağrıya neden olabilir.
Öksürük Sternoklaviküler eklemin posterior'a luksasyonu öksürüğe neden olabilir.
Omuz ağrısı Omuz çevresi tuzak nöropatileri, omuz ağrılarına neden olabilir. Omuz bölgesinde bulunan tendonların, bölgede bulunan kemik yapılarının arasına sıkışması sonucu omuz ağrısı görülebilir. Omuz bölgesi cerrahisi sonrası burada ağrı görülür.
Parezi, paralizi Omuz eklemi çıkıklarına bağlı olarak gelişen aksiller sinir nöropatilerinde kol kaslarında parezi görülebilir.
Ses kısıklığı Sternoklaviküler eklemin posterior'a luksasyonu ses kısıklığına neden olabilir.
Hareket bozuklukları Tetik parmakta, parmak ya da parmaklar düz veya da ortaya bükülmüş bir şekilde kitlenir, hareket ettirmek zordur.
Hematokezya/rektal kanama Omuz eklemi çıkıklarında aksiller sinir yaralanmasına bağlı olarak kişilerde omuz hareketlerinde kısıtlılık görülebilir.
Parestezi El bileği ve parmaklarda çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen rahatsızlıklarda parmaklarda parestezi görülebilir.
Eklem ağrısı/şişliği Artrit veya enfeksiyonlara bağlı iltihaplanma parklarda eklem ağrısına neden olabilir. Tetik parmakta, eklemlerde şişlik görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü