MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

Ders Oturumu 12

"Kolorektal Kanserler"

Prof. Dr. Celalettin Vatansev (2 ders saati)

Ders özeti

kolon ca tanı yöntemleri tedavide yapılan ameliyat teknikleri ve sonrasında izlemi.
Öğrenme hedefi: Kolorektal kanserlerin etyolojisi, tanısı, tarama yöntemleri ve tedavisinin öğrenilmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş kolon maligbnitelerine bağlı meydana gelen perforasyon durumunda abdominal sepsise bağlı oalrak ateş bulgusu ileri evre malignitelerin komplikasyonu sonucu meydana gelebilmektedir. Patognomik bir bulgu değildir
Bulantı-kusma Obstruktif kolon kanserlerinde ileusa bağlı olabilecek semptomlardan birisi olarak sorgulanmalıdır.
Fekal inkontinans alt rektum tümörlerinde anal girime yakın mesafede sfinkterleri tutan yada hemen sfinkterlerin üstünde meydana gelen malign hasalıkta semptom olarak karşımıza çıkabilen bir bulgudur.
Anemi kolon kanserleri taramasında en önemli semptomlardan birisi olup, kansızlık halidir. Özellikle sağ kolon malignitelerinde kansızlık semptom olarak karşımıza çıkabilmektedir.
İştahsızlık malgniteye bağlı gis traktında meydana gelen yavaşlamaya bağlı oluşur.
Kabızlık özellikle sol kolon tümörlerinde obstruksiyona bağlı olarak kabızlık hastalarda sorgulanması gereken bir bulgudur
Halsizlik tüm malignitelerde olduğu gibi kolon kanserlerinde de halsizlik ve kilo kaybı genel seöptom olarak sorgulanmalıdır.
Kilo kaybı tüm malignitelerde görülebilen kronik bir semptomdur.
Abdominal distansiyon Karında ileri derecede şişlik olarak muayene bulgusu veren semptomdur. Kolon malignitelerinde obstruksiyona bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Abdominal distansiyon olan hastalar acil aöeliyat endikasyonlu hastalardır.
Karın ağrısı tümörün visseral pertonda oluşturduğu gerilime bağlı olarak abdominal ağrı kolon malignitelerinde patognomik olmamakla beraber görülebilen bir bulgudur

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü