MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 9

"Antiseptik ve dezenfektanlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (1 ders saati)

Ders özeti

Antiseptik ve dezenfektanlar arasındaki ana fark: uygulanma yerleridir. Antiseptikler, canlılar üzerine; cilt ve dışarı açılan boşlukların mukozasına, dıştan uygulanmak suretiyle kullanılırlar. Genel kural olarak antimikrobik spektrumları geniştir. Selektiflikleri düşüktür.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Antiseptik ve dezenfektanları tanımlar, etki mekanizmasını, kuşakları/ilaçları, etki spektrumlarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan tesirlerini, kontrendikasyonlarını bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Tentürdiyod gibi alkollü iyod solüsyonları, cildin üzerinde sıyrık veya yara varsa şiddetli yanma yaparlar. Tentürdiyotun mukozalara temasından kaçınılmalıdır, oralarda kostik etki yapabilir. Duyarlı kimselerde cilde iyod uygulanması, dermatite neden olabilir. Sürüldüğü yeri ve temas ettiği çamaşırları kahverengiye boyar. Klorheksidinin konsantre solüsyonu göze kaçarsa irreversibl kornea zedelenmesi yapabilir. Organik cıva bileşikleri ciltte alerji yapabilirler. Nitrofurazon, seyrek olarak döküntü , kaşıntı ve lokal ödem gibi değişik derecelerde kontakt dermatit reaksiyonları yapabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü