MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Mikrobiyoloji 3-4 (MKRB304)

Ders Oturumu 1

"Sıtma, Toksoplasmosis"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (2 ders saati)

Ders özeti

Sıtma Plasmodium türleri tarafından oluşturulan bir parazitozdur. Anofel cinsi dişi sivrisinekler ve insan (omurgalı canlı) arasında tamamlanan yaşam döngüsü vardır. Sivrisinekte seksüel döngü, insanda aseksüel döngü gösterir. Enfeksiyonlarında hepatosit evresi ve sonrasında eritrositer evre görülür. Toksoplasma gondii kesin konağı kedigiller olan, insan dahil geniş bir arakonak yelpazesine sahip bir parazitozdur. Enfeksiyonları genellikle asemptomatik seyirli iken; immün yetmezlikli hastalar latent enfeksiyonların reaktivasyonu açısından, gebe hastalar ise konjenital enfeksiyon açısından risk altındadır.
Öğrenme hedefi: Sıtma ve Toksoplasmosis enfeksiyonları öğrenilecek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Anemi sıtmanın genel bir komplikasyonudur. Rutin incelemelerde anemi, trombositopeni ve lökopeni saptanabilir.
Ateş Tipik bir sıtmada en önemli klinik belirti düzenli aralıklarla görülen ateş nöbetleridir.
Doğuştan yapısal anomaliler T. gondii önemli konjenital enfeksiyon etkenlerinden olup, gebelikte geçirilen primer enfeksiyonlar bebekte doğuştan yapısal anomalilere sebep olabilir.
Ense sertliği Bağışıklığı baskılanmış hastalarda ölümle sonuçlanabilen nekrotizan ensefalit ve buna bağlı ense sertliği gelişebilir.
Lenfadenopati Toksoplasmosis sağlıklı bireylerde genellikle asemptomatik seyirli olup semptomatik hastalardaki en sık poliadenopati görülür.
Mikro‐makrosefali T. gondii önemli konjenital enfeksiyon etkenlerinden olup, gebelikte geçirilen primer enfeksiyonlar bebekte doğuştan yapısal anomalilere sebep olabilir. Ağır olgularda hidrosefali veya mikrosefali gelişir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü